Oei! Oma’s hebben een betere band met hun kleinkind dan met jou

Kinderen Demi de Boer 10 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarschijnlijk zal bijna elke ouder kunnen bevestigen dat het heel fijn is als je kinderen een goede band hebben met hun opa en oma. Hoe vervelend het soms ook kan zijn dat jij niet meer bestaat zodra je met hun kleinkind bij opa en oma binnenstapt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoeveel oma haar kleinkinderen kan verwennen…

Soms lijkt het zelfs alsof je eigen moeder meer van haar kleinkinderen houdt dan van jou. Natuurlijk, fijn dat je moeder en je kinderen zo’n goede band hebben, maar hallo jij bent er ook nog. We durven het bijna niet tegen je te zeggen, maar een onderzoek laat zien dat je de enorme liefde tussen oma en haar kleinkinderen niet inbeeldt.

Onderzoek over de band tussen oma en kleinkind

Uit onderzoek blijkt dat oma’s zich meer verbonden voelen met hun kleinkinderen dan met hun eigen kinderen. Er werd onderzoek gedaan met vijftig vrouwen met ten minste één biologisch kleinkind tussen de drie en twaalf jaar oud. Deze oma’s werden gevraagd om naar foto’s te kijken van hun kind, kleinkind en iets wat niks met hen te maken had, ondertussen werden hun hersenen gescand met een MRI.

Het bleek dat de hersengebieden die verband houden emotionele empathie activeerden, toen de oma’s foto’s van hun kleinkinderen bekeken. Dit betekent dat oma’s een grote emotionele band met hun kleinkinderen voelen. Bij de foto’s van hun eigen kinderen, activeerden de hersengebieden die verband houden met cognitieve empathie. Dit wil zeggen dat zij wel mentaal begrip hebben voor hun kind, maar een mindere emotionele band, en dat terwijl je vorige week nog een bosje bloemen mee had. Helaas!

Er werd eerder een soortgelijk onderzoek gedaan met vaders. In de meeste gevallen hebben oma’s zelfs meer emotionele empathie en motivatie voor hun kleinkinderen dan vaders voor kun kinderen. Die oma’s hebben dan wel écht veel liefde om te geven.

Tips voor de band tussen moeder en oma

Uiteindelijk is elk gezin anders, zo ook de relaties tussen oma’s, kinderen en kleinkinderen. Dus geen zorgen, niet elke oma zal meer hun kleinkind houden dan hun eigen kind. Het klinkt voor ons logischer om te zeggen dat een oma op een andere manier houdt van hun kleinkind dan van jou. Maar de enorme liefde is in ieder geval niet te ontkennen.

De ene ouder zal het heel fijn vinden om te zien dat haar moeder een goede band heeft met haar kleinkinderen, terwijl de andere ouder zich onzichtbaar voelt sinds zij een kind heeft. Deze familiebanden kunnen voor uitdagingen zorgen, daarom zijn hier drie tips om problemen te voorkomen of op te lossen.

Praat erover

Vraag aan je ouders hoe zij zich de relatie met hun kleinkinderen voorstellen. Denk hierbij ook aan hoe vaak zij langs willen komen, zijn dit standaard dagen of juist een spontane middag. Zo weet jij wat je te wachten staat en weten je ouders hoe vaak zij welkom zijn.

Veiligheid gaat voor

Als een opa of oma zich niet juist gedraagt, dan mag jij natuurlijk je kind beschermen. Geef jouw regels en grenzen aan en blijf hierbij, het zijn tot slot jouw kinderen en niet hun kinderen.

Waardeer hun

Veel ouders krijgen ongevraagde adviezen, ook van hun ouders. Ondanks dat het vervelend kan zijn, bedoelen zij het vaak goed. Hoor het advies aan, bedank hen en denk er later zelf over na. Zo ontstaat er bij beide partijen geen irritatie, dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

‘Geef oma eens een knuffel!’ Dit is waarom je dat beter niet tegen je kind kunt zeggen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme