7x termen die iedere man wil weten voordat hij vader wordt

Ouderschap Demi de Boer 19 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Bij een zwangerschap of het ouderschap horen een hoop nieuwe termen. Vaak weten de mommies to be wel wat deze termen inhouden, maar voor toekomstige vaders kunnen deze termen soms lastig zijn. Daarom zullen wij deze vaders een handje helpen.

Vaders opgelet: deze termen wil jij kennen. Zo sta je niet schaapachtig te kijken als er weer eens iets wordt geroepen én ben je voorbereid op de komst je baby.

Handige termen voor aanstaande vaders

Zeven termen die voor toekomstige vaders van pas zullen komen tijdens de zwangerschap en daarna.

Kolven

Kolven wil zeggen dat moedermelk uit de borst wordt gehaald door middel van een borstkolf, dat is een soort pompje. Dit apparaat imiteert de zuigende beweging van de baby, waardoor je de melk uit de borst kan laten stromen. Dit wordt opgevangen in een flesje dat aan de kolf vastzit. Zo kun je je baby op een later moment voeden uit een fles. Hier lees je alles wat je over kolven moet weten.

Meconium

Meconium is de eerste poep van je baby na de geboorte. Dit is eigenlijk altijd een geurloze, slijmachtige substantie met een heel donkergroene (bijna zwarte) kleur. De baby zou ook al kunnen poepen voor de geboorte, dit kun je zien wanneer de vliezen breken. Dan is het vruchtwater namelijk groen. Dit kan betekenen dat je baby in de problemen is, daardoor krijgt een bevalling altijd een medische indicatie als er sprake is van gekleurd vruchtwater.

Zoogcompressen

Zoogcompressen zijn erg handig als je partner borstvoeding geeft. Dit zijn een soort pads die zij in haar bh kan doen, om de melk op te vangen. Als je partner borstvoeding geeft, kan er namelijk op willekeurige momenten melk uit de borsten lekken. Zeker als de baby aan het drinken is, loopt er vaak melk uit de andere borst waar de baby niet aan drinkt. Zoogcompressen zorgen ervoor dat de bh of het t-shirt niet nat worden. Er bestaan zowel wegwerp als herbruikbare zoogcompressen.

Hydrofiel

Hydrofiel is een katoensoort die perfect is voor je baby. Het is namelijk een lichte, zachte, ademende stof die snel water opneemt. Er bestaan hydrofielen washandjes, badcapes en de geliefde hydrofiel doeken. De meeste moeders gebruiken de hydrofiele doeken voor allerlei dingen rondom de verzorging van hun baby.

Stuwing

Zodra de melkproductie op gang komt, worden de borsten steviger en voller. Meestal zal dit ‘zware’ gevoel zonder problemen verdwijnen als je baby goed drinkt. Sommige moeders produceren meer melk dan hun borsten aankunnen. Dit zorgt ervoor dat de borsten keihard en pijnlijk aanvoelen, dit noem je stuwing. Dit is vaak een tijdelijk probleem wat na 24 tot 48 uur weer verdwijnt. Het kan wel heel pijnlijk zijn, dus wees dan extra lief voor je partner. Stuwing kan aan zowel één als beide borsten voorkomen. De klachten zijn kloppingen en zwellingen die kunnen doortrekken tot de oksel. Ook kan de huid van de borsten glanzend zijn en kan er zelfs sprake zijn van koorts.

Fontanel

Een pasgeboren baby heeft twee fontanellen. Dit zijn een zacht plekje bovenop het hoofd en een klein plekje op het achterhoofd, dit komt omdat de schedel nog niet volledig gesloten is. De schedel groeit in de loop van de maanden naar elkaar toe. De openingen zijn nodig zodat de schedel zich tijdens de bevalling kan vormen naar het geboortekanaal en om de hersenen van de baby ruimte te geven om te groeien.

Toucheren

Hierbij wordt er een inwendig onderzoek uitgevoerd waarmee onder andere de ontsluiting bepaald kan worden. Ontsluiting ontstaat door de ontsluitingsweeën tijdens de bevalling, hierbij wordt de baarmoedermond opgerekt. Als de baarmoeder mond uiteinde 10 centimeter groot is, is er sprake van volledige ontsluiting en mag je partner persen. Toucheren is niet altijd prettig en sommige vrouwen vinden dat dit hun geboorteproces verstoort. Je partner kan er daarom ook voor kiezen om zich niet te laten toucheren.

Deze babyitems wil je écht hebben volgens ervaren moeders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme