Kunstmatige intelligentie geeft inzicht in agressief gedrag van kids

Opvoeden Valéry de Voijs 10 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ieder kind heeft weleens een mindere dag, maar als je zoon of dochter wel heel agressief reageert kan dit best een serieus probleem zijn/worden. Onderzoekers aan de Yale-universiteit komen door het gebruik van kunstmatige intelligentie met nieuwe inzichten.

Het is niet de eerste keer dat agressie bij kinderen onder de loep werd genomen. Toch is onderzoek anders dan eerdere studies.

Agressie bij kinderen

Op het eerste gezicht lijkt agressie een nogal subjectief begrip. Als jij een andere moeder hoort klagen dat haar kinderen een scène schoppen als ze aan tafel moeten zitten, kun jij misschien je wenkbrauwen liften. Dan heeft die moeder jouw zonen nog niet meegemaakt! Toch is er een algemene definitie van agressief gedrag vast te stellen. Bij agressief gedrag wordt er namelijk schade aangericht. Dit kan emotionele of fysieke schade zijn aan een persoon of omgeving.

Eerder onderzoek

In het verleden hebben onderzoekers zich al gebogen op de oorzaken van agressief gedrag bij kinderen. Vaak werd hierbij de focus gelegd op de emotionele aspecten, zonder daarbij het brein te onderzoeken. Zo werd agressie bij kinderen in verband gebracht met:

    • Empatisch vermogen: dit onderzoek trok eerder de conclusie dat als kids van jongs af aan minder empatisch waren, zij eerder geneigd zijn om agressief te worden.
    • Angst: vaak wordt agressie in verband gebracht met bepaalde gevoelens als angst of verdriet. Verschillende studies tonen aan dat als een kind niet goed kan omgaan met deze emoties, hij dan als gevolg agressief gedrag kan vertonen.
    • Omgeving: dat kids dingen uit hun omgeving modelleren is niets nieuws. Als je kind vaak hoort dat jij je stem verheft, of boos met de deuren slaat, kan hij dit gaan nadoen. Met ‘omgeving’ bedoelen we natuurlijk niet alleen het gezin. Ook op school, bij vriendjes thuis, en in de media kunnen kinderen deze gewoontes oppikken.

Kunstmatige intelligentie

Tijdens het laatste onderzoek aan de universiteit van Yale is er gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Door deze software te gebruiken kon nauwkeurig worden vastgesteld wat er in de hersenen van kinderen gebeurt op het moment dat zij agressief worden. Wat bleek?  Als een kind agressief is, zijn (simpel gezegd) precies dezelfde verbindingen actief als wanneer een kind angstig is.

Nu voor het eerst is vastgesteld wat er precies gebeurt in het brein van agressieve kinderen, kunnen nieuwe behandelingen en medicijnen wellicht uitkomst bieden. Het zal nog wel even duren voor deze behandelingen toepasbaar zijn, dus tot die tijd moeten we het toch maar op de ouderwetse manier doen….

Agressie bij kinderen: hoe ga je om met ‘korte lontjes’?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Molecular Psychiatry

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme