Take it easy! 5x tips voor als je al-tijd haast hebt

Lifestyle Valéry de Voijs 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Hollen jouw kids altijd achter jou aan, en ben je standaard buiten adem als je de fiets zit? Dan herken je jezelf in het type ‘altijd (onnodige) haast hebben’. Waarschijnlijk heb je zo vaak haast, dat je het moeilijk vindt om te relaxen. Als dit bekend voorkomt, dan zul je met deze tips een heel verschil merken.

Het stomme aan dit ‘altijd haast syndroom’ is dat je het moeilijk ‘aan’ of ‘uit’ kan zetten. Óf je bent een trage slak die niet van de bank afkomt, of je raast als een tornado het trappenhuis op.

Altijd haast

Geen paniek. Er is hoop.

1. Mindset

Oke, dit is misschien niet een ‘trucje’ maar het is wel een onmisbare eerste stap: je zult ten eerste moeten beseffen dat haast niet goed voor je is. Je denkt misschien dat het één van je meest positieve eigenschappen is (‘ik krijg zoveel gedaan op een dag!’) maar ooit zal er een moment komen dat je lichaam aangeeft dat je rustiger aan moet doen. En dat moment wil jij natuurlijk nét even voor zijn.

2. Maak een prioriteitenlijstje

Maak twee lijstjes: één lijstje met dingen die je moet doen, en een lijstje met dingen die je wilt doen. Op die manier zul je zien dat er een paar taken afvallen. Focus je vervolgens op de taken die je moet doen, en neem daar dan de tijd voor. It’s about quality; not quantity

3. Oefen stilzitten

Klinkt kinderachtig, eh? Maar probeer het maar eens even. Je hoeft niets te doen: geen meditatieve trucjes; geen muziekjes; geen ademhalingsoefeningen… alleen maar zitten. Zonder telefoon. Wedden dat het moeilijker is dan je denkt? Het kost je misschien drie minuten op een dag, maar het zal een heel verschil maken in je mindset.

4. Onderweg

Plan wat meer tijd om op je afspraak te komen. Vertrek jij nu een half uur van te voren en race jij door die straten? Trek dan nu een kwartier langer uit voor je reis en als je jezelf betrapt dat je weer een halve marathon aan het rennen bent, gun je jezelf even rust

5. Muziek

Muziek kan enorm veel verschil maken. Luister je normaal naar die snelle beats, probeer dan nu wat rustigere muziek. Je hoeft echt niet de hele symfonie van Beethoven er doorheen te knallen, maar een rustig piano deuntje op z’n tijd kan geen kwaad.

Zo bereik je een goede balans tussen werk en privé

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme