Dit vertellen de tekeningen van je kind over jullie thuissituatie

Kinderen Valéry de Voijs 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Kinderen en kunst: een bijzondere combinatie, maar wist je dat de kleurrijke creaties van jouw kind veel meer betekenen dan alleen een fijne decoratie op de koelkastdeur? Wetenschappers doken in de wereld der kinderkunst en onderzochten wat de tekeningen van kinderen nu eigenlijk écht vertellen over de thuissituatie.

Of jij nu een kleine Bob Ross thuis hebt zitten, of dat je het met een minder talentvolle kleuter moet doen: dit zijn de resultaten van verschillende onderzoeken.

De betekenis achter de tekeningen van kinderen

Kinderen hebben uiteraard nog geen uitgebreid vocabulaire. Maar het zal een oplettende moeder niet zijn ontgaan dat kinderen hun emoties en gevoelens juist op spelenderwijs kunnen uitdrukken. Geef je kind een stift of potlood, en ze zullen je verbazen met hun creativiteit. Niet alleen zullen zij hun emoties uiten; ook zullen hun tekeningen je indirect veel vertellen over hun thuissituatie.

Geen lachende gezichtjes in Kameroen

Tijdens een internationaal onderzoek kwamen psychologen er al snel achter dat het interpreteren van de tekeningen nog niet zo simpel was. Zo ontdekten zij al vrij snel dat kinderen in het Westen eerder geneigd zijn om hun getekende mensen te tekenen met een grote lach op hun gezicht.

In Kameroen daarentegen, was dat helemaal niet zo gebruikelijk. Kinderen in dit Afrikaanse land tekenden juist helemaal geen monden op de gezichtjes. De reden hiervoor? Deze kinderen leren al vanaf jonge leeftijd dat zij hun emoties onder controle moeten houden. Een getekende lach zou dus heel raar zijn in Afrika.

Een uitgebreide analyse van de tekeningen

Van Kameroen terug naar het Westen, waar wetenschappers tijdens een ander onderzoek in Amerika de tekeningen én thuissituaties van zo’n 900 kinderen analyseerden. Zij keken hierbij naar:

  • Connectie: Zijn er gezichtjes getekend? staan de getekende mensen dicht bij elkaar, of juist ver van elkaar af?
  • Kwetsbaarheid: Zijn de lichaamsdelen in verhouding?
  • Emotionele verbinding: Zijn de moeder en kinderen dicht bij elkaar getekend? Kijken de getekende familieleden verdrietig of juist blij?
  • Spanning: Zijn de getekende families getekend met veel details, of juist ongeïnteresseerd gekladderd?
  • Omgevingsfactoren: Hebben kinderen aandacht geschonken aan de achtergrond?

Conclusie van het onderzoek

Deze wetenschappers hebben waarschijnlijk even diep moeten zuchten, want de resultaten waren niet heel simpel af te lezen. Wanneer een kind een chaotische tekening maakte zonder veel details en kleur, betekende dat niet meteen dat het er tuis net zo ongeorganiseerd aan toe ging. Wat er wél vastgesteld kon worden na dit onderzoek:

Kinderen uit warme en fijne gezinnen waarbij kinderen centraal staan, zullen hun getekende mensjes ook tekenen met een grote lach. Daarentegen zullen kinderen met een harde opvoeding waarbij ouders emotioneel niet beschikbaar zijn, dit laten zien in hun tekeningen. De getekende familieleden zullen verder van elkaar staan, en hun gezichtjes zullen niet heel vrolijk kijken. Ten slotte zullen kinderen uit en chaotisch huishouden veel meer voorwerpen en details tekenen dan kinderen uit een georganiseerd gezin.

Wedden dat jij de tekeningen van jouw kind de volgende keer uitgebreid zal bestuderen alvorens jij hem op hangt?

Ontwikkeling van het tekenen: wat tekent je kind per leeftijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme