Onderzoek toont aan: van kinderen krijg je écht grijze haren

Opvoeden Valéry de Voijs 5 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Say what?!!! Dat was onze reactie toen we het onderzoek van Harvard tegenkwamen. We grappen er namelijk allemaal weleens over, maar dat kinderen daadwerkelijk de oorzaak kunnen zijn van grijze haren verbaasde ons toch. Hoe het precies zit, lees je hier.

Nu is grijs haar de laatste tijd toevallig een populaire haartrend geworden. Maar als jij liever je bruine, blonde, zwarte of rode lokken behoudt, heb je daar dus niets aan.

Grijs haar

Heb jij ze al ontdekt, die grijze lokken bij je haargrens? Dan zul je niet de enige zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen grijze haren krijgen tussen de 30 en 35 jaar ligt. Toch liggen de leeftijden ver uit elkaar. Sommige mensen vinden rond hun twintigste levensjaar de eerste grijze haren, terwijl anderen pas rond hun vijftigste grijs worden.

Hoe krijg je grijs haar?

Om het verhaal kort en bondig uit te leggen: de cellen in onze haarzakjes (melanocyten) produceren pigment (melanine). Als jouw haarzakjes nu veel melanine produceren, zul jij donker haar hebben. Wordt er minder pigment aangemaakt, dan is je haar lichter. Naarmate we ouder worden zullen de haarzakjes steeds minder pigment gaan produceren, waardoor je uiteindelijk dus een grijs koppie kunt krijgen. Als alle melanine verdwenen is, zal je haar dus uiteindelijk helemaal wit worden.

Grijs haar door kinderen

Heel leuk en aardig die werking van je haarzakjes en pigmentaanmaak, maar wij zijn nu wel nieuwsgierig of het hebben van kinderen kan bijdragen aan dat grijze haar. Onlangs bracht Harvard namelijk een interessant onderzoek naar buiten. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de link tussen stressvolle situaties en het krijgen van grijze haren.

Het experiment is weliswaar uitgevoerd op muizen, maar is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met mensen. De muizen werden namelijk blootgesteld aan stress. Minder slaap en schrikmomenten zorgden ervoor dat de muizen binnen vijf dagen compleet grijs en wit waren.

Fight or flight

Volgens onderzoekers zijn deze situaties vergelijkbaar met het leven van ouders. Die korte nachten zullen vast herkenbaar zijn. En als je ooit een peuter van een trap hebt zien klauteren, weet je wat stress is. En die stress komt niet alleen om de hoek kijken als jouw kids iets gevaarlijks doen. De welbekende fight or flight modus is sinds het ouderschap ingeschakeld, en daar kun je nu eenmaal niet zoveel aan doen. Je bent alerter, scherper, en staat constant in de startblokken om je kind te beschermen. Die fight or flight modus is volgens het onderzoek een bijdrage aan het krijgen van grijze haren.

Grijze haren kunnen volgens ons trouwens best sexy zijn, en wel om deze redenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nature

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme