Aan alle thuiswerkende ouders; dit wil je even lezen

Mind Sophie Nortier 5 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Ja, de kids zijn weer naar school. Maar dat betekent niet dat de uitdaging van het thuiswerken voor ouders al voorbij is. Die school duurt namelijk niet de hele werkdag.

Stichting voor werkende ouders heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ruim 70 procent van de thuiswerkende ouders zich zorgen maakt over hun eigen mentale gezondheid. En dat is een bericht waar wij toch wel van schrikken. Voor velen is het namelijk erg moeilijk is om te erkennen dat het niet zo lekker gaat. Laat staan dat je je zorgen maakt!

Tips voor thuiswerkende ouders om het vol te houden

Daarom helpen wij onze fellow working moms natuurlijk graag met deze tips van ouders, voor ouders, om het thuiswerken te kunnen volhouden.

Lees het niet alleen vluchtig door, maar maak het je eigen. You got this, power moms!

1. Probeer niet perfect te zijn

Ja, natuurlijk wil je overal het beste afleveren. Maar als je je tijd en aandacht op deze manier moet verdelen, is perfectie niet haalbaar. Je werkgever heeft daarmee te dealen en de kids, helaas, ook. Over een paar maanden kun je weer de beste versie van jezelf laten zien. Tot die tijd maar wat meer zoethoudertjes, voor de baas en de kids.

2. Wissel af met je partner (als je die hebt)

It takes a village, maar niet in deze tijd. Nu moeten jullie het samen doen, dus verdeel de tijd eerlijk en kijk goed welke momenten voor wie het beste uitkomen. Voor alle single parents, vraag om hulp. Hoe moeilijk dat soms ook is, het is nu echt nodig.

3. Regel tijd voor jezelf, doe even iets alleen

Me-time was nog nooit zo belangrijk. Maar laat dit niet alleen een populaire term zijn, zet het ook echt in. Want je kunt niet voor iemand anders zorgen, als jij niet oké bent.

24/7 met het hele gezin thuis? Zo zorg je toch voor een beetje me-time

4. Pick your battles

Normaalgesproken zit je erbovenop als je kind de vaat niet naar de keuken brengt of het speelgoed opruimt. Maar laat het nu wat vaker gaan. Als je de hele tijd moet moederen over alles, terwijl je ook nog met je werk in je hoofd zit, dan gaat er binnen de kortste keren iets echt goed mis. En met die uitbarstingen is niemand geholpen.

5. Accepteer dat je niet alles kunt

Let it go! Dat je van Disney-films een hoop kunt leren is geen nieuws. Maar deze les is er wel echt een om je nu aan vast te houden. Je kunt het niet allemaal doen en dat is oké!

5 ouders vertellen hun gouden tip om het thuisonderwijs dragelijk te maken

6. Geniet ook van de tijd samen

Hoe moeilijk de uitbarstingen van een peuter, kleuter, puber of partner ook kunnen zijn… De leuke momenten zijn er ook echt. En die maakte je hiervoor al tijden niet meer (zo veel) mee. Knuffel een paar keer extra goed gedurende de dag. Klap je laptop even vijf minuten dicht om gewoon even te kijken naar het tafereel thuis. Je zult het nog missen als alles straks weer ‘normaal’ is.

7. Zoek een ritme dat werkt en kijk niet te ver vooruit

Probeer een ritme te vinden dat je elke dag kunt managen. Heb je een shit dag? Dan probeer je het morgen weer opnieuw. Maar ga dan niet proberen in te halen wat je de dag ervoor niet lukte.

8. Ga lekker naar buiten

Het is voor thuiswerkende ouders zo verleidelijk om de productieve uren die je hebt constant achter dat scherm te zitten, maar onthoudt dat je nog veer duurzamer productief bent als je wel wat frisse buitenlucht, beweging en vitamine D binnenkrijgt. Je reist ten slotte niet meer tussen werk en huis, dus je moet die momentjes echt op andere momenten inhalen. Voor je fysieke- en mentale gezondheid.

9. Geef je grenzen aan

Jij bent de enige die voelt waar je grens ligt. Oké, misschien je partner ook wanneer je weer eens snapt. Maar eerlijk is eerlijk, als jij je grenzen niet aangeeft blijft iedereen doordenderen met vragen en verwachtingen. En dan duurt het niet lang voor je in elkaar stort.

4 manieren waardoor je een pro in thuiswerken wordt

10. Blijf communiceren

Met je werk, je partner, maar ook echt met je kids. Dat scheelt een hoop ergernissen.

11. Noise canceling headphones

Echt het werkt! En zelfs al hoor je de kids nog op de achtergrond gillen, je bent wel een stuk meer naar binnen gekeerd met een koptelefoon op. En je geeft er ook een signaal mee af; als mama de koptelefoon op heeft, is ze er even niet.

Hier vind je er een paar…

12. Probeer niet te streng te zijn voor elkaar

Een beetje pick your battles, volwassen stijl. Spreek met je partner af dat je niet te streng voor elkaar bent. En dat je het mag aangeven als de ander dat (per ongeluk) wel even doet.

13. Trek aan de bel als het echt niet gaat

Grenzen aangeven is één ding, maar aan de bel trekken als het echt niet gaat is nog nét even belangrijker. Als je niet op tijd aan de bel trekt is de kans erg groot dat je jezelf een burn-out in werkt. En daar heeft ook niemand baat bij, want dat levert nog een heleboel meer zorgen op dan op een eerder moment wat extra bijspringen.

14. Ga in gesprek met je baas

Ook al heb je misschien het gevoel dat je baas de situatie niet begrijpt, ga toch in gesprek. Het kan je zomaar verrassen hoe er wordt gereageerd. Ook je baas heeft er veel meer baat bij om je vooraf wat meer ruimte te geven, dan dat je straks arbeidsongeschikt bent door een burn-out. Er is waarschijnlijk meer mogelijk dan jij nu denkt.

15. Blijven ademhalen. Ook dit gaat voorbij

Dit is er eentje die alle moeders al eerder hebben gehoord… Juist, bij je bevalling. En hoe waar was dat? Dat geldt precies zo voor deze tijd. Het gaat voorbij. Er komt weer een tijd dat alles rustiger wordt.

5x ademhalingsoefeningen om stress te verlichten en jezelf tot rust te brengen

16. Tijd met je partner doorbrengen

Blijf tijd voor elkaar maken. Je vergeet heel snel hoe leuk iemand is, wanneer je alleen de gestresste kant van elkaar kunt zien. Laat af en toe de kinderen eerst eten en regel daarna een heerlijk diner voor twee wanneer de kids op bed liggen.

Valentijnsdag thuis niet romantisch? Echt wel! Met deze tips spatten de vonken ervan af

17. Je bent niet de enige

Probeer te onthouden dat jij niet de enige bent in deze situatie. Elk gezin met thuiswerkende ouders maakt om en nabij hetzelfde mee. Er is dus ook meer begrip dan je denkt.

18. Wees lief voor jezelf!

Dit somt het eigenlijk allemaal op. Zorg voor jezelf. Wees niet te streng voor jezelf. Kies voor jezelf. Jij bent de enige die echt weet hoe het met je gaat.

Feel the love: 20 quotes om de liefde voor jezelf een boost te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Stichting voor werkende ouders

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme