Onderzoek: méér dan twee kinderen krijgen is slecht voor je hersenen

Gezondheid Valéry de Voijs 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Het brein van een moeder heeft het soms zwaar te verduren. Daarbij blijkt uit onderzoek dat de bekende ‘mom brain‘ niet alleen tijdens de zwangerschap kan opspelen, maar ook ná de geboorte van je kinderen effect blijft hebben. Maar hoe zit dat als je meerdere kinderen krijgt? Volgens recent onderzoek kan het krijgen van meer dan twee kinderen een effect hebben op je brein.

Toch stiekem fijn dat we de wetenschap mogen blamen voor als we nog altijd dingen vergeten.

Meer dan twee kinderen

Maar hoe zit het nu precies? Het onderzoek zou namelijk suggereren dat moeders met minder dan drie kinderen op latere leeftijd een scherper brein hebben. Om tot deze conclusie te komen hebben onderzoekers aan de Universiteit van Columbia ouders onderzocht van zo’n 20 Europese landen (plus Israel). Alle deelnemers waren 65 jaar of ouder en hadden twee of meerdere biologische kinderen.

Uit de resultaten blijkt dat volwassenen met drie (of meer kinderen) slechter presteerden op cognitietests zoals woordherinnering en de snelheid en spontaniteit waarop ze een gesprek konden onderhouden. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat zowel voor mannen als voor vrouwen kan het krijgen van meer dan twee kinderen je brein met zo’n 6.2 jaar verouderen.

En als dat nieuws dan al niet slecht genoeg is, doen de onderzoekers er nog een schepje bovenop. In Noord-Europese landen is het namelijk nog slechter gesteld dan in de Mediterrane landen. Dit zou kunnen komen omdat deze landen duurder zijn, waardoor ouders waarschijnlijk meer (financiële) stress ervaren, wat op latere leeftijd weer effect heeft op je brein.

Oorzaken

Dat je bovenkamer het volgens het onderzoek dus niet meer zo goed doet op latere leeftijd kan meerdere oorzaken hebben:

  • Kinderen zijn duur: het is geen geheim dat kinderen behoorlijk prijzig zijn. Die financiële stress kan een negatieve impact hebben op je brein
  • Minder werken: tijdens het onderzoek werd gesuggereerd dat moeders met meerdere kinderen daardoor minder actief zouden zijn op de arbeidsmarkt. Het hebben van een baan zou juist positief zijn voor je brein.
  • Minder slaap: De logica van het onderzoek is als volgt: meer kinderen = meer stress = minder slaap = slecht voor je brein. Tja, wij vragen ons af of deze wetenschappers zelf kinderen hebben. Of je er nu één of zes hebt: slapen doen we niet meer.
  • Minder sociale contacten: Hoe drukker het gezin, hoe minder sociale contacten, wat dan weer een negatief effect kan hebben op je brein.

Wat te doen tegen vergeetachtigheid of ‘baby brain’ tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme