Vanaf dit najaar kunnen ook zwangere vrouwen gratis de griepprik halen

Nieuws Lisa van den Akker 2 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Bij de griepprik denk jij misschien aan oudere mensen of mensen met een zwak immuunsysteem. Dat klopt ook, want deze mensen komen zeker in aanmerking voor een griepprik. Maar nu is daar een nieuwe categorie mensen aan toegevoegd, namelijk zwangeren.

Ouderen en patiënten met een chronische aandoening (diabetes, COPD, hartfalen) of mensen met een verminderde afweer (HIV, miltextirpatie) lopen meer risico op een ernstig verloop wanneer zij de griep krijgen. Daarom mogen mensen van zestig jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen elk jaar gratis de griepprik halen.

De griepprik voor zwangere vrouwen

Nu wordt daar dus een nieuwe groep mensen aan toegevoegd, want vanaf dit najaar kunnen zwangere vrouwen ook gratis een griepprik halen. Dat meldt het ANP vandaag. Dat gebeurt dit jaar nog via de huisarts. Vanaf volgend jaar krijgen zwangeren gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog, meldt het RIVM. Het besluit volgt op een advies van de Gezondheidsraad.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de griepprik de beste bescherming voor pasgeborenen tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. “Ook de zwangere heeft na griepvaccinatie zelf minder kans op zwangerschapscomplicaties door griep”, zegt het gezondheidsinstituut. Griep verloopt bij pasgeborenen en zwangeren meestal zonder complicaties. “Maar griep kan bij hen leiden tot ademhalingsproblemen waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is”, waarschuwt het RIVM.

Volledig veilig

Volgens het instituut is vaccineren tijdens de zwangerschap veilig. “De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen, die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Op die manier is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner en als de baby griep krijgt, is het meestal mild”, aldus het RIVM.

De 22 wekenprik: wat is het en waarom zou je deze halen als je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme