Eva Spigt
Eva Spigt Gezondheid 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

De reden waarom je vaak uitgeput bent tijdens je menstruatie

Wil jij tijdens je menstruatie ook het liefst huilend met een dekentje op de bank liggen omdat je uitgeteld bent? Meer vrouwen hebben daar last van. Volgens de Amerikaanse Sleep Foundation slaapt 23 procent van de vrouwen slecht in de week voordat ze ongesteld worden en geeft 30 procent aan niet goed te slapen tíjdens hun menstruatie.

Hoe dat komt? Wij leggen uit waarom jij je uitgeput voelt tijdens je menstruatie.

Wat gebeurt er tijdens je menstruatie

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je lichaam eigenlijk topprestaties levert? Ongeveer om de 28 dagen heb jij weer een nieuwe cyclus. Het slijmvlies in je baarmoeder wordt op dat moment dikker met weefsel en je eierstokken geven een eicel vrij, ook wel de ovulatie of eisprong genoemd. Hét moment om zwanger te worden.

Als je eicel niet wordt bevrucht, komt het extra weefsel los, samen met slijm en wat andere vloeistoffen. Dit wordt ook wel je menstruatie genoemd. Een heel proces voor je lichaam dus. En dat iedere maand (zucht…).

Uitgeput tijdens menstruatie

Gelukkig is het heel normaal om moe te zijn tijdens je menstruatie. Veel vrouwen hebben last van zo’n energiedip en het is zelfs een van de meest voorkomende menstruatieklachten. Hoe dat komt? Tijdens je menstruatie heb je een schommeling in je hormonen.

Dat begint zelfs al twee weken voor je menstruatie. Je oestrogeengehalte daalt en het progesteronniveau stijgt. Als je hier gevoelig voor bent, krijg je last van kwaaltjes zoals hoofdpijn, pijnlijke borsten, je geïrriteerd en neerslachtig voelen en uitgeput zijn.

Hoewel progesteron voor een diepe herstelslaap zorgt, geeft het als bijwerking dat je je steeds vermoeider gaat voelen naarmate je verder in je cyclus komt. Net voor je menstruatie daalt de spiegel van dit hormoon, wat ervoor zorgt dat je onrustiger slaapt of moeilijk in slaap kunt komen. Dat jij wat vermoeider bent deze week, is dus volkomen normaal. Blame it on the hormones.

Wat kun je doen tegen je vermoeidheid?

Hoewel het verleidelijk is om naar de chocola te grijpen, is het handiger dat je toch gezond blijft eten. Blijf ook voldoende water drinken en… ook al heb je er waarschijnlijk absoluut geen zin in; sporten helpt ook bij die vermoeidheid. Je hoeft jezelf niet helemaal af te matten in de gym. Een wandeling van een half uurtje geeft je energielevel al een megaboost. Bovendien zorgt het ook voor een betere nachtrust. Zo kom jij je maandelijkse energiedip wel te boven.

Wedden dat jij deze feitjes over je menstruatie (nog) niet kent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme