Redactie
Redactie Kids 16 okt 2020

Onderzoek: natuur zorgt voor slimmere kinderen met minder gedragsproblemen

Meer natuur, hogere intelligentie en minder gedragsproblemen bij kinderen hebben een verband met elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit Gent in België. 

Het onderzoeksproject van de universiteiten UHasselt en UGent onderzocht het belang van een groene leefomgeving op intelligentie en gedrag kinderen. Daarvoor maakten de onderzoekers gebruik van IQ-metingen bij meer dan zeshonderd Oost-Vlaamse tweelingen tussen de acht en vijftien jaar.

Kinderen en natuur

“De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat bij stadskinderen meer groen rondom de woning geassocieerd kan worden met een hoger IQ”, stellen de universiteiten.”Meer specifiek betekent dit dat 3,3% meer groen in een straal van drie kilometer rondom de woning in verband staat met een stijging van 2,6 IQ-punten in totaal. Daarnaast bleek ook dat meer groen in de stad in verband staat met een vermindering van gedragsproblemen zoals concentratie- en agressieproblemen.”

Natuur kan verschil maken

De resultaten zijn niet gekleurd door de sociaaleconomische achtergrond van de deelnemers, lichten de onderzoekers toe. “Het verband tussen groen en intelligentie werd teruggevonden bij kinderen van ouders met zowel een hoog als laag opleidingsniveau”, zegt Esmée Bijnens, onderzoekster aan UHasselt en UGent.

“De studie toont aan dat groenelementen, zoals de nabijheid van een park in een stad, een verschil kunnen maken in de ontwikkeling van kinderen. Deze bevindingen zijn dus relevant voor beleidsmakers en stadsplanners om een optimale omgeving te creëren waarbij kinderen de kans krijgen om zich volledig te ontwikkelen”, zegt hoogleraar Tim Nawrot van de UHasselt.

Nóg meer reden dus, om kinderen meer buiten te laten spelen en te laten omringen voor de natuur!

Dit artikel verscheen eerder op Metronieuws.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: natuur zorgt voor slimmere kinderen met minder gedragsproblemen
Sluiten