Onderzoek: op deze 2 leeftijden ben je het gelukkigst in je leven

Persoonlijk Soraya Vogelaar 14 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Wanneer voelde jij je echt gelukkig? Was dat bij de geboorte van je kind, de bruiloft of tijdens je jeugd? Dat zijn gelukkige momenten, maar er zijn dus ook levensjaren die je geluk bepalen. Er zijn volgens onderzoek dus twee leeftijden waarop je je het állergelukkigst voelt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door researchers van The London School of Economics and Political Science. Zij vroegen 23 duizend Duitsers in de leeftijd van 17 tot 85 jaar naar welk cijfer ze hun leven zouden geven. Daarnaast moesten ze voorspellen hoe gelukkig ze zich over 5 jaar zouden voelen. Na die vijf jaar moesten de deelnemers aangeven hoe gelukkig ze zich echt op dat moment voelden.

LEES OOK: 10x levenslessen waar je een stuk gelukkiger van wordt

Positief

Wat blijkt? De resultaten zijn positief. Uit het onderzoek blijkt dat geluk tijdens een leven een U-vormige curve doormaakt. Dit betekent dat het geluksgevoel het grootst is bij uiterste leeftijden. De oudste en jongste groep mensen van dit onderzoek hoorden dus bij de gelukkigsten. Je geluksgevoel piekt tijdens je hele leven op twee momenten en dat is: als je 23 jaar en 69 jaar oud bent.

En eigenlijk is dit resultaat zo gek nog niet. In je early twenties ben je energiek en kijk je uit naar de spannende nieuwe dingen die op je pad gaan komen. Denk aan een carrière, verre reizen maken en nieuwe mensen ontmoeten. Rond je 70ste zit je in een fijne levensfase omdat je waarschijnlijk genoeg tijd en geld hebt om spontaan dingen te doen waar je zin in hebt. Een paar weken doorbrengen op Ibiza, waarom ook niet? Alvast een mooi vooruitzicht om aan terug te denken wanneer we weer een jaartje ouder worden.

Oef.. en dit is dan de leeftijd waarop mensen het meest ongelukkig zijn..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme