Om deze redenen zouden vaders vaker moeten voorlezen, volgens onderzoek

Kinderen Valéry de Voijs 21 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen is ondertussen geen nieuws meer. Toch kan recent onderzoek ons iets bij leren. Vooral voor de vaders onder ons zal deze kennis waardevol zijn.

Het onderzoek werd geleid door een groep wetenschappers van de Universiteit van Leeds. Zij concluderen namelijk dat ‘vaders een unieke en belangrijke rol spelen op de onderwijsresultaten’.

Vaders spelen unieke rol in ontwikkeling

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de invloed van vaders en moeders op de ontwikkeling van kinderen. Daaruit bleek dat vaders meer invloed hebben op de educatieve ontwikkeling dan hun partners. Moeders daarentegen hebben meer invloed op de sociale en emotionele ontwikkeling van hun kinderen.

Deze effecten zijn zelfs al in het eerste levensjaar van kinderen zichtbaar. Het is om deze reden dat wetenschappers alle vaders zo veel mogelijk willen aanmoedigen om samen met hun kids te spelen en lezen: “Zelfs tien minuutjes per dag maakt al een verschil.” Het onderzoek is daarbij uitgevoerd met 5000 jongens en meisjes van verschillende etnische achtergronden.

Vaders die voorlezen hebben een betere relatie

Als het onderzoek van Leeds ons dus één ding kan leren, is dat vaders die actief mee spelen en voorlezen een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de educatieve ontwikkeling van kinderen, maar dat is nog niet alles.

Een ander onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vaders die voorlezen aan hun kinderen, hier zelf ook van profiteren. De relatie met hun kinderen wordt namelijk hechter. Goed nieuws voor alle voorlezende vaders dus.

Vaders lezen op een andere manier voor

Weer een ander onderzoek geeft nog meer redenen waarom vaders zouden moeten voorlezen. Hierbij staat de manier van het voorlezen centraal. Moeders focussen tijdens het voorlezen meer op de emoties en gevoelens terwijl vaders andere linkjes zullen leggen.

Wanneer een karakter uit het boek bijvoorbeeld op een hoge ladder klimt zal een moeder inspelen op de gevoelens die het karakter zal ervaren terwijl een vader linkjes legt met het persoonlijke leven van zijn kind. Hij zal eerder geneigd zijn om iets te zeggen als: “Kijk die ladder, weet je nog dat je met papa vanmiddag op de ladder stond in onze tuin?”

Genoeg redenen dus voor vaders om samen met hun kind in de boeken te duiken!

Interactief voorlezen aan je kind: 4 handige tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme