Redactie
Redactie Kids 29 mrt 2021

Ontwikkeling van het tekenen: wat tekent je kind per leeftijd?

De eerste tekening van je kind is er één om in te lijsten. Het is het begin van zijn tekencarrière! Langzaam veranderen die ongecontroleerde krassen in herkenbare vormen. Wat tekent je kind op welke leeftijd?

Tekenen: tot 2 jaar

Elk kind begint op dezelfde manier te tekenen, namelijk met ongecontroleerd krassen. Geef je kind al vroeg (rond zijn eerste jaar) een potlood en reken maar dat hij zich helemaal uitleeft. Voor je kind is het een hele uitdaging om op het papier te blijven tekenen en niet op de tafel.

Tekenen: 2 tot 3 jaar

Als je kind tussen de twee en drie jaar oud is, worden zijn bewegingen gecontroleerder en veranderen de krassen in gesloten vormen, zoals cirkels. Met een echt doel tekent je kind nog niet, maar hij weet wel de tekeningen achteraf te benoemen.

Kleuren herkennen en benoemen: wanneer leert je kind dat? (+ leuke tips)

Tekenen: 3 tot 4 jaar

Als je kind tussen de drie en vier jaar oud is, gaat je kind de bekende ‘koppoters’ (poppetjes zonder romp) tekenen. Het is een cirkel met armen, ogen en een mond, gelijk daaronder zitten de benen. De neus ontbreekt vaak nog.

Tekenen: 4 tot 6 jaar

De poppetjes die je kind op deze leeftijd tekent, krijgen nu steeds meer details. Zo krijgen ze een romp, haren, vingers en  schoenen aan. Niet elk mensfiguurtje ziet er meer hetzelfde uit. Meisjes krijgen lange haren en jongens een kort kapsel. Ook gaat je kind nu anderen dingen tekenen, zoals een huis, zon, wolken en een boom. Ook zweven de figuurtjes niet meer zomaar door de lucht, maar je kind tekent onderaan het tekenvel de grond en bovenaan de lucht.

Van ‘kopvoeters’ tot meubels achter muren van een huis: dit kunnen kindertekeningen je vertellen!

Dit artikel verscheen eerder op Mamaenzo.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van het tekenen: wat tekent je kind per leeftijd?
Sluiten