4 signalen die duiden op onvrede in je relatie

Relatie Manon Sikkel 20 apr 2017
Leestijd: 5 minuten

Al deze signalen wijzen erop dat er onvrede in je relatie is. Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Wie ze op tijd ontdekt, kan meestal nog wat redden.

De meeste signalen zijn namelijk tekenen van onvrede. Het gaat niet om het tandpastadopje of waarom iemand niet meer opkijkt als je thuis komt. Het gaat erom dat een van de twee partners, of allebei, niet meer tevreden is. Met zichzelf, de ander of de relatie. De meeste relaties die sneuvelen doen dat na vijf of zestien jaar, zo blijkt.

Signalen die duiden op onvrede in je relatie

Achteraf zijn de signalen vaak helder als wat. Maar het is handiger om ze van tevoren te herkennen. Althans, als je weet waar je op moet letten…

1. Geen seks meer

Drie keer per dag seks, er zijn mensen die niets liever doen. Anderen vinden twee keer per jaar ook wel prima. Volgens seksuologen bestaat er niet zoiets als een norm waaraan je seksleven moet voldoen. Het aantal keer dat je seks hebt per week hangt bovendien af van de fase waarin je relatie zit. Wanneer seks tijdelijk op een laag pitje staat om redenen die niets met de relatie te maken hebben, is er nog geen reden tot paniek. Toch kan het een belangrijk signaal zijn.

De bom die barst

Relatietherapeute Kathleen Vael komt ze regelmatig tegen in haar praktijk, stellen die nauwelijks nog met elkaar naar bed gaan. Volgens haar is daar altijd een achterliggende oorzaak voor. ‘Wanneer een van beide partners zich niet gesteund voelt door de andere partner, kan deze zich terugtrekken uit de intimiteit van een seksuele relatie. En dan is het wachten tot de bom barst. Want seks versterkt het gevoel van verbondenheid en hechting. Dat zijn belangrijke bouwstenen in een gezonde relatie. Wanneer de reden wel met de relatie te maken heeft, is het echt tijd om aan de bel te trekken en zo snel mogelijk de achterliggende oorzaak van onvrede in je relatie op te sporen en te verhelpen. Want het saboteren van de seksuele relatie omwille van andere relationele irritaties kan een flinke bom onder je relatie leggen.’

2. Het grote zwijgen

In bijna elk restaurant vind je ze, stellen die zwijgend tegenover elkaar zitten. Hebben deze mensen zo veel gepraat dat ze letterlijk zijn uitgepraat? En wat als je zelf ineens deel bent van zo’n zwijgend stel? Psycholoog John Gottman volgt al sinds 1986 een groot aantal stellen in zijn beroemde lovelab. Met grote nauwkeurigheid kan hij voorspellen of stellen bij elkaar blijven. Tot zijn verbazing ontdekte hij dat er stellen zijn die al die jaren heel gelukkig hadden geleken. Maar na 16 tot 22 jaar plotsklaps scheiden.

Kwetsbare intimiteit

Gottman bestudeerde de filmopnamen die hij aan het begin van hun relatie had gemaakt en ontdekte dat deze ogenschijnlijk gelukkige stellen vanaf het begin emotionele verbondenheid leken te missen. Ze praatten wel met elkaar, maar niet intiem. Ook de humor leek vanaf het begin te ontbreken. Volgens Gottman zijn dit de stellen die je zwijgend in restaurants ziet zitten. Ze kunnen over van alles praten, maar missen de kwetsbare intimiteit die nodig is om met elkaar in gesprek te blijven. Het grote zwijgen is het teken van de emotionele verwijdering die er vaak al vanaf het begin is geweest.

3. Klagen over het tandpastadopje

Als je van elkaar houdt maakt het niet uit of je het dopje op de tandpastatube doet, je mes aflikt of de keukenkastjes open laat staan. Althans, dat zou je denken. Maar volgens de Amerikaanse onderzoeker Michael Cunningham kunnen kleine ergernissen een relatie flink onder druk zetten. Kleine ergernissen worden pas onvrede in je relatie bij herhaling. Die natte handdoek op de badkamervloer is de eerste keer niet het probleem, maar wordt dat pas bij de tiende keer dat je hem moet oprapen.

Brilplassers

De ergernis komt volgens Cunningham voort uit de gedachte dat slechte gewoonten makkelijk zijn te stoppen. Het is een kleine moeite om de toiletbril omhoog te doen, dus je partner plast op de wc-bril omdat hij het niet belangrijk genoeg vindt om rekening met jou te houden, zo is de gedachte. Terwijl blijkt dat driekwart van de brilplassers en tandpastadopjes-vandalen zich van geen kwaad bewust is. Ergernissen zijn een slecht teken omdat ze veel stress opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. En hoe hoger die stress oploopt, hoe slechter dat is voor een liefdesrelatie.

4. Fatal attraction

Dat wat je aan het begin van de relatie zo leuk vond aan je partner, daar ga je je aan het eind aan ergeren. ‘Fatal attraction’ noemt Diane Femlee van de Universiteit van Californië dat. Dat lieve lachje van de eerste date zie je later als blijk van onzekerheid. Zijn vierhonderd smsjes per dag ineens een teken van bezitterigheid. En rolde je aan het begin van de relatie over de grond van het lachen, later kun je je ergeren aan het feit dat je partner nooit iets serieus neemt.

Roze bril

Gedrag heeft vaak twee kanten. De roze bril van verliefdheid maakt blind voor de negatieve kant. Met name het pretaspect – lol maken – is een eigenschap die volgens Femlee vaak voor aantrekking in het begin en ergernis aan het eind van de relatie zorgt. Een beetje ergernis is volgens haar niet erg. Zorgen hoef je je pas te maken als je je gaat ergeren aan de volgende karaktereigenschappen: egoïsme, ongevoeligheid, bezitterig gedrag, onzekerheid of oneerlijkheid. Zolang je dat niet doet, leef je samen nog lang en gelukkig.

Manon Sikkel is psycholoog, journalist, kinderboekenschrijver en heeft zelf drie kinderen.

7 signalen die niet veel goeds beloven in een relatie, volgens deze psychotherapeut

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme