8 verrassende dingen waarvoor je yoghurt ook kunt gebruiken

Gezondheid Noortje Molenaar 22 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Weg met die dure crèmes. Soms werken huis- tuin- en keukenmiddeltjes net zo goed of zelfs beter. Dat geldt ook voor yoghurt. Lekker als ontbijt, maar minstens zo briljant voor deze 8 kwaaltjes.

Yoghurt is sowieso al lekker veelzijdig. Je maakt er makkelijk ijs en taart mee. Maar het komt ook goed van pas in je schoonmaak- en beauty routine.

1. After sun

Altijd smeren, smeren, smeren natuurlijk. Maar als je straks tóch verbrandt, is yoghurt lekker koel. Neem 2 eetlepels yoghurt en meng het met een paar druppeltjes kamilleolie. Smeer de verbrande huid in en laat het 10 minuten intrekken. Dit verzacht beter dan een after sun product uit de winkel vanwege de antibacteriële en voedende eigenschappen.

2. Schimmelinfectie

Een belangrijk ingrediënt van yoghurt is lactobacillus acidophilus, een probiotica die zich in je darmen en vagina bevindt. Het maakt waterstof peroxide aan dat de schimmel doodt. Yoghurt brengt ook de balans van goede en slechte bacteriën weer in evenwicht. Eet er meer van (1-2 keer per dag) óf… maak een yoghurt-tampon. Dompel een tampon in yoghurt, breng die in en laat ‘m 4 uur zitten. Draag een maandverband om het vocht op te vangen. Schijnt echt goed te werken.

3. Zieke hond of kat

Heeft je huisdier last van z’n darmen? Dat kan komen door een gebrek aan die probiotica in z’n eten. Twee theelepels yoghurt door het voer kan al helpen. Heb je een grotere hond, neem dan een eetlepel.

4. Gezichtsmasker

Als je niet zo’n fan bent van chemische maskertjes is yoghurt dé oplossing. Smeer met ronddraaiende bewegingen een lekkere portie yoghurt over je gezicht. 10 minuutjes laten trekken en je voelt je weer fris, zo niet fruitig. Het melkzuur verzacht en voedt je huid én het heeft een goed effect op acne.

LEES OOK: Deze babyproducten ga jij vanaf nu ook gebruiken

5. Kroescontrol

Yoghurt is ook een perfecte pluiscrème. Meng 2 theelepels cacaopoeder en 2 theelepels honing door een kopje yoghurt en je hebt een perfect haarmasker die je lokken temt. 30 minuutjes in laten trekken en met een druppeltje shampoo uitwassen.

6. Voetenscrub

Samen met een kopje gemalen walnoten is het een perfecte scrub voor zachte voeten.

7. Egalere huid

Ook zou je met yoghurt je huid egaler kunnen maken. Heb je last van een onrustige, vlekkerige huid of kleine littekentjes door acne? Door 3 eetlepels yoghurt met een theelepel citroensap te mengen, heb je een fijn middeltje tegen deze onzuiverheden. Laat dit iets langer intrekken, zo’n 30 minuten en doe dit iedere week.

8. Anti-roest

Niet echt een kwaaltje, maar wil is een roestplek je een doorn in het oog? Yoghurt is your friend, again. Wrijf het metaal ermee in en veeg het met een natte doek weg als het is opgedroogd. Daarna weer droogmaken natuurlijk, en de roest zou weg moeten zijn.

Nog meer Famme? Volg ons ook op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme