Baby’s worden bezorgd door ooievaars: waar komt dit verhaal vandaan?

Lifestyle Valéry de Voijs 4 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Baby’s worden bezorgd door een ooievaar. Het klinkt heel leuk, maar we weten natuurlijk allemaal dat het een mythe is. Maar waar komt dit verhaal eigenlijk vandaan, en waarom houden wij het in stand?

Famme duikt in de wereld der trekvogels en komt met het échte verhaal achter de zogenaamde bezorgservice van de ooievaars.

Baby’s worden bezorgd door ooievaars

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht, zijn er een aantal mogelijke verklaring voor de mythe waarin werd geloofd dat ooievaars pasgeboren baby’s bezorgen. Auteur Rachel Warren Chadd schrijft in haar boek Birds: Myth, Lore and Legend over mythes en verhalen rondom baby’s, en geeft een aantal mogelijke verklaringen.

Ooievaars hebben grote nesten

Eén van de mogelijke redenen waarom ooievaars aan baby’s worden gelinkt, is omdat ooievaars groot en wit zijn. Ze staan daarbij symbool voor puurheid. Daarbij zijn de nesten van ooievaars groot en zijn de nesten vaak dicht bij de bewoonde wereld te vinden. Dit zou weer duiden op goede ouderschaps-skills. 

De Griekse godin Hera

Een mythe zou een mythe niet zijn als er geen meerdere mogelijke verklaringen zouden bestaan. Zo wordt er geloofd dat het verhaal stamt uit de Griekse mythologie. Godin Hera zou jaloers zijn geweest op bloedmooie koningin Gerana. Uit jaloezie zou Hera de koningin hebben omgetoverd in een ooievaar. De koninklijke ooievaar zou uit wraak de baby van Hera hebben gestolen, en zou door aardbewoners gezien zijn met een buideltje waarin ze de baby draagt.

Negen maanden migratie

De mythe rondom ooievaars houdt ook historici bezig. Zij duiken de geschiedenisboeken in en komen met een mogelijke verklaring. Vroeger (we praten over zo’n 600 jaar geleden) trouwden mensen graag in de zomer aangezien dit seizoen symbool stond voor vruchtbaarheid. Laat dit nu nét het seizoen zijn waarin in Europa veel ooievaars aanwezig waren. Deze ooievaars maakten kort daarna hun tocht naar Afrika om vervolgens in de lente weer te verschijnen. Met andere woorden: ze waren aanwezig toen baby’s verwekt werden, en verschenen negen maanden later weer wanneer baby’s geboren werden.

Ooievaars brengen geluk

In Noorwegen gelooft men dat ooievaars monogaam zijn, en daarom de perfecte ouders zijn voor hun kinderen. In Nederland, België en Frankrijk werd opgemerkt dat ooievaars hun nesten vaak in de buurt van woningen maakten. Dit zou geluk brengen voor gezinnen die in de huizen rondom de nesten woonden. In Egypte staat een ooievaar voor de geboorte van de wereld, waarmee ooievaars als iets moois en positiefs gezien worden.

Hans Christian Andersen

In de negentiende eeuw werd de ooievaar opnieuw geassocieerd met het geboortesymbool. In het sprookje Ooievaars van Hans Christian Andersen vlogen ooievaars ‘s nachts naar een vijver waarin baby’s sliepen. De ooievaars plukten deze baby’s uit de vijver en brachten ze naar gezinnen. De dark side: gezinnen met stoute kinderen kregen als straf een dode baby. Tikkeltje luguber, die Hans Christian Andersen.

Ook al weten we tegenwoordig dat ooievaars geen baby’s bezorgen, houden we de mythe in stand. Waarom? Volgens Chad Warren houden mensen nu eenmaal van verhalen. Met name verhalen waarin we dieren menselijke eigenschappen toekennen.

10x bijzondere en alternatieve geboortekaartjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme