Eindelijk: dit is de oorzaak van die vervelende zwangerschapsmisselijkheid

Zwanger Wilma Groothuis 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is een van de eerste kwaaltjes waardoor vrouwen soms vermoeden dat ze zwanger zijn: misselijkheid. Lang was het onduidelijk wat de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is, maar nu denken onderzoekers het te weten. Het heeft namelijk alles te maken met het hormoon GDF15.

We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten.

Oorzaak zwangerschapsmisselijkheid

Het is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes, maar de echte oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid was een lange tijd nog een beetje vaag. Nu denken onderzoekers het antwoord eindelijk te weten. Een nieuw onderzoek wijst namelijk naar het hormoon GDF15. Dit hormoon maakt de foetus zelf aan en komt via het bloed terecht bij de zwangere.

Dit zorgt ervoor dat de zwangere vrouw misselijkheid ervaart, dit gebeurt met name vaak in het eerste trimester. Tijdens de zwangerschap kunnen verhoogde waarden van het hormoon GDF15 te zien zijn. Als vrouwen een verhoging van de waarden van GDF15 niet gewend zijn, dus als ze weinig van dit hormoon in hun lichaam hadden, reageren zij gevoeliger op een toename ervan dan vrouwen die voor hun zwangerschap al een hogere dosis hadden.

Ziekenhuisopname

Ongeveer 80 procent van de vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap met zwangerschapsmisselijkheid te maken. “De meeste vrouwen die zwanger worden, zullen op een gegeven moment misselijkheid ervaren, en hoewel dit niet prettig is, kan het voor sommige vrouwen nog veel erger zijn. Ze worden zo ziek dat ze behandeling en zelfs ziekenhuisopname nodig hebben”, vertelt onderzoeksleider Stephen O‘Rahilly aan The Guardian.

Dit gaat over de vrouwen die te maken krijgen met extreme zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. Dit gaat om ongeveer 2 procent van de zwangere vrouwen. Deze extreme vorm kan tot uitdroging en een ziekenhuisopname leiden. “We weten nu waarom: de baby die in de baarmoeder groeit, produceert een hormoon op niveaus waar de moeder niet aan gewend is. Hoe gevoeliger ze is voor dit hormoon, hoe zieker ze zal worden. Als we dit weten, krijgen we een idee hoe we dit kunnen voorkomen”, vertelt O‘Rahilly.

De toekomst

De onderzoekers hopen met deze uitkomst makkelijker een medicijn of behandeling te ontwikkelen. Ze verwachten zelfs dat het voorkomen van zwangerschapsmisselijkheid, in ieder geval de extreme vorm daarvan, in de toekomst gaat lukken. Dat kan door bijvoorbeeld het hormoon GDF15 al voor de zwangerschap toe te dienen aan de vrouwen weinig van dit hormoon aanmaken.

Zwangerschapsmisselijkheid is een vervelende kwaal, maar omdat juist deze kwaal zo vaak voorkomt, is dit onderzoek hopelijk een mooi begin naar het tegengaan van zwangerschapsmisselijkheid, en dan met name de extreme vorm.

Last van zwangerschapsmisselijkheid? Gember kan de oplossing zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme