Moeder deelt: dit moet je weten als je kind met zijn mond open slaapt

Kinderen Rachelle Abbas 26 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

We weten allemaal dat kinderen die niet genoeg slaap krijgen, geneigd zijn om te veranderen in kleine monstertjes. Over het algemeen zorgt een goede nachtrust ervoor dat alles weer op zijn plek valt en de rust is teruggekeerd.

Toch zijn er ook kinderen voor wie slapen niet zo makkelijk is, waarbij de hoeveelheid en de kwaliteit van hun slaap een aanhoudend probleem is. Het kan zijn dat deze kinderen een slaapstoornis hebben.

De diagnose ‘slaapstoornis’

Slaapstoornissen komen vaker voor dan de meeste mensen zich realiseren. Daarnaast kunnen slaapstoornissen ook allerlei symptomen veroorzaken, van gedragsproblemen tot tandheelkundige problemen. Het probleem met slaapstoornissen is dat het vaak niet gediagnosticeerd kan worden, waardoor kinderen met deze symptomen leven terwijl niemand weet dat een slaapstoornis hiervan de oorzaak is.

Melody Yazdani en zoon Kian

Dat overkwam Melody Yazdani ook. Ze deelde op Facebook haar schrijnende verhaal over haar zoon Kian, die nu 8 jaar oud is. Haar verhaal gaat over het omgaan met allerlei soorten stress en verkeerde diagnoses die zijn gesteld toen ze Kian’s gedrags- en gezondheidsproblemen aan wilde pakken. Haar verhaal over deze ervaring is zeker de moeite waard om te lezen, het doet je ogen openen en geeft je een inkijk hoe het is om te leven met een kind die een niet-gediagnosticeerde slaapstoornis heeft.

Facebook post

In haar post vertelt ze het verhaal van haar zoon die plotseling een hele reeks verontrustende symptomen vertoonde. Kian kreeg opmerkingen van zijn leraren mee naar huis over het feit dat hij moeite had met stilzitten, hij begon andere kinderen te duwen en woede-uitbarstingen te hebben. Thuis kon hij zich ook maar moeilijk inhouden en werd ook een hele kieskeurige eter. Toen het alleen maar leek te verslechteren, besloot Yazdani hem naar een specialist te brengen om erachter te komen wat er aan de hand was. Maar dat maakte dingen alleen maar meer verwarrend. Een therapeut raadde ADHD-testen aan, zijn longarts en allergoloog leken het niet eens te worden over de oorzaak van de aanhoudende hoest – er werden verschillende medicijnen en antibiotica aanbevolen. De tandarts merkte ondertussen op dat Kian een tandenknarser was. Interessant genoeg was dit de diagnose waar Yazdani echt iets mee kon, ze kreeg eindelijk duidelijkheid over wat er gaande was.

Diagnose

‘Ik las een artikel dat ons leven veranderde’, schrijft Yazdani op Facebook. ‘Het artikel ging over het verband tussen ADHD, slaapstoornissen in de ademhaling en open mondgedrag. Elk woord in het artikel klonk als Kian.’ Als snel leerde Yazdani dat veel van deze symptomen die haar zoon had, het gevolg waren van niet-gediagnosticeerde slaapstoornis. Ze nam deel aan een slaaponderzoek en ontdekte daar dat Yazdani slaapapneu had. Kians symptomen (onder andere het slapen met de mond open), werden feitelijk veroorzaakt door de slaapapneu.

Open mondgedrag

We ademen door onze neus, maar sommige kinderen ademen door de mond. Het is verstandig om je kind dat af te leren, met een gesloten mond krijg je sterkere lippen, een duidelijke uitspraak én is dat beter voor de tanden. Als je kind ‘s nachts met zijn mond open slaapt, heeft dat impact op de slaapkwaliteit en het vermogen van de hersenen om voldoende rust te krijgen. Nu wil het natuurlijk niet zeggen dat ieder kind die met een open mond slaapt, slaapapneu heeft. Het slapen met open mond kán een symptoom zijn van slaapapneu, maar ademen door de mond kan ook andere oorzaken hebben: denk aan verkoudheid, duim- of speenzuigen, een verstopte neus of boventanden die naar voren staan waardoor de mond niet goed dicht kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme