Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 27 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Open mondgedrag bij je kind: alles wat je erover moet weten

Als je merkt dat jouw peuter vaker door de mond ademt dan door de neus en de mond van je kind regelmatig open is (in rust), dan wordt het open mondgedrag genoemd.

Je kunt het opmerken wanneer je kind bijvoorbeeld tv aan het kijken is. Zijn tong ligt slap onderin de mond, zijn mond is open en de tong drukt met kracht tegen de tanden aan. Als je dat met regelmaat ziet gebeuren, dan ademt je kind waarschijnlijk ook vaak door de mond.

Open mondgedrag

De normale manier van ademhalen is door de neus, de lucht die door de neus gaat zorgt ervoor dat de keel minder geïrriteerd raakt dan bij mondademen. Door neusademen wordt de kans op infecties ook minder, maar soms maakt verkoudheid het lastig om door de neus te ademen, waardoor mondademhaling noodzakelijk is. Toch is het belangrijk om open mondgedrag af te leren, het kan namelijk erg negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Ontstaan open mondgedrag

Open mondgedrag kan op verschillende manieren ontstaan. Duim- of speenzuigen kunnen beiden een oorzaak zijn. Duim- of speenzuigen kan er voor zorgen dat de tong uit gewoonte onder in de mond ligt, waardoor de mond makkelijk open blijft staan en je kind al snel door zijn mond gaat ademen in plaats voor door zijn neus. Een (neus)verkoudheid, boventanden die naar voren staan, vergrote amandelen, allergieën en slappe mondspieren kunnen ook oorzaken zijn van open mondgedrag.

De gevolgen van open mondgedrag

Bij langdurig mondademen krijgt je kind vuile, koude en droge lucht binnen krijgen, daardoor kan er keelpijn, kriebelhoest, oorontstekingen, ontstoken amandelen en een verstopte neus ontstaan. Een kind dat door de mond ademt eet vaak slordig, praat onduidelijk, kwijlt veel en kan niet goed ruiken. Je kind kan ook niet goed slikken, omdat een goede manier van slikken met gesloten lippen gebeurt, de tong achter de tanden en tegen het gehemelte aangedrukt. Bij mondademen zijn de lippen slap en open, waardoor een goede slikbeweging moeilijk is om te maken.

Waarom is ademen door de neus beter?

Ademen door de neus is hoe je hoort te ademen. Dat is ook een stuk gezonder, de neus zuivert namelijk de lucht die je inademt. Dat zorgt er weer voor dat je minder snel een ontsteking krijgt. Daarnaast maakt de neus de lucht vochtig, dat voorkomt dat je een droge mond en een droge keel krijgt. Het helpt bij het voorkomen van chronische neusverstopping en verkoudheid. Ook ga je vanzelf goed en regelmatig slikken als je door je neus ademt, dat is heel belangrijk voor de groei van het gebit, de kaak en gehemelte. Door goed te slikken voorkom je ook een oorontsteking. Ademen door de neus is ook nog eens goed voor je houding: je voorkomt een holle rug.

Gelukkig zijn er genoeg oefeningen die je samen met je kind kan doen om hem aan te leren door zijn neus te gaan ademen. Lees hier over geschikte oefeningen voor je peuter of voor als je kind ouder dan vier is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme