Sanne Verweij
Sanne Verweij Nieuws 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder: eerste succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij baby in de baarmoeder

In Boston hebben artsen een operatie uitgevoerd op een ongeboren baby. Hoe dat kan? Ze moesten de baby opereren aan een zeldzame bloedvatafwijking in de hersenen terwijl ze nog niet geboren was!

Hoewel baarmoederchirurgie al eeder voor andere aandoeningen is gebruikt, was deze echogeleide procedure een van de eerste voor deze aandoening. Opereren voor de baby geboren is, is een heuse kunst.

Een moeilijke keuze

Moeder Kenyatte Coleman had al drie kinderen en zag de echo’s als niet meer dan een routine controle. Alles verloopt goed, tot Kenyatta’s 30ste week. Er was iets veranderd en de dokter was bezorgd. Kenyatta: “Ze vertelde me dat er iets niet klopte in de hersenen van de baby en dat haar hart vergroot was.”

Een zeldzame bloedafwijking

De baby had een zeldzame bloedafwijking in de hersenen; normaal moeten baby’s eerst geboren worden voor ze de behandeling kunnen ondergaan, maar meestal is het dan al te laat. De radioloog van het ziekenhuis in Boston zegt hierover: “50 tot 60 procent van de baby’s met deze afwijking worden gelijk heel erg ziek. Daarvan overlijdt rond de 40 procent.” Ongeveer de helft van de baby’s die het overleven ervaren ernstige neurologische en cognitieve problemen.

Kenyetta en haar man vonden uiteindelijk een kliniek die hun baby kon helpen vóór de geboorte. Er zaten risico’s aan de operatie verbonden, zoals een hersenbloeding voor de foetus of vroeggeboorte. De ouders moesten een moeilijke keuze maken: hopen dat de baby gezond geboren zou worden of voor een nog nooit eerder uitgevoerde operatie gaan. Ze wilden dit doen en een maand na de diagnose ging Kenyatta onder het mes.

De operatie

De baby moest eerst precies op de goede manier liggen, tegen de buikwand aan. Daarna kreeg de foetus medicatie toegediend tegen de pijn en zodat hij rustig bleef liggen. Na de operatie zagen dokters op de scans gelijk vooruitgang. Toch ging het vooral om de bevalling die zou volgen, pas dan zou echt duidelijk worden of de operatie geslaagd was. Kenyetta zat nog steeds met allerlei zorgen na de operatie: “Zal mijn kindje vooruitgang boeken? Hoe zal het verder gaan? Zal ze nog steeds gelijk hartfalen krijgen?”

De bevalling

Twee dagen na de operatie, in haar 34e week, beviel Kenyatta. “Ik hoorde haar voor het eerst huilen en ik… ik kan niet eens omschrijven hoe ik me toen voelde. Het was zo’n prachtig moment: haar vasthouden, naar haar kijken en zelfs haar horen huilen was mooi.” De dokters waren tevreden. Kenyetta’s dochter was stabiel en had geen verdere behandeling of medicijnen nodig.

Een echte vechter

Het kleine meisje is inmiddels twee maanden oud en ze heeft de naam Denver gekregen. Alles ziet er goed uit: ze slaapt en eet normaal. Kenyetta ziet haar dochter als een echte overlever. “Ze heeft ons vanaf het allereerste begin laten zien dat ze een vechter is. Alsof ze ons wilde zeggen: ik wil hier zijn.”

Ziekenhuis weigert vrouw die voor de negende keer zwanger is te helpen, wegens ruzie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme