Wat te doen als Moederdag pijnlijk voor je is, 5 tips

Ouderschap Japke Janneke Sybesma 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Moederdag kan een geweldige dag zijn, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Wanneer je je eigen moeder moet missen, een kind bent verloren of een (nog) onvervulde kinderwens hebt, kan het heel lastig zijn. In dit artikel geven we een aantal tips om hiermee om te gaan.

Niet voor iedereen is moederdag een fijne of feestelijke dag. Het kan zelfs een heel pijnlijke en verdrietige dag zijn voor velen. Hoe ga je daarmee om?

Moederdag

Hieronder delen we een aantal tips wanneer moederdag voor jou minder fijn is.

1. Je bent niet alleen

Realiseer je allereerst dat je niet alleen bent. Hoewel het lijkt alsof alle moeders op deze dag dolgelukkig zelf geknutselde cadeautjes openmaken en ontbijtjes op bed ontvangen, is dat in werkelijkheid echt niet zo. Besef je dat er veel vrouwen zijn die eenzelfde pijn ervaren. Misschien is er het gemis van een eigen moeder. Ook kan het zijn dat je een (nog) onvervulde kinderwens hebt en hierdoor jezelf nog geen moeder kunt noemen. Wat de reden ook is dat moederdag voor jou geen fijne dag is, probeer je te realiseren dat je niet alleen bent vandaag.

2. Wees lief voor jezelf

Probeer op deze dag extra lief voor jezelf te zijn. Doe iets waar je blij van wordt. Neem een lekker warm bad, koop een cadeautje voor jezelf of maak je eigen ontbijt op bed. Het helpt in ieder geval niet om jezelf te straffen of er minder

3. Vermijd social media

Het kan helpen om op moederdag je Instagram eventjes niet te openen. Vaak worden daar alleen maar de leuke en fijne moederdag momenten gedeeld. Gelukkig komt er steeds meer een beweging op social media waarin ook de andere kant wordt getoond. Toch zul je 90% van de berichten misschien extra pijnlijk vinden op deze dag. Probeer het dan ook eventjes te laten om dit jezelf te besparen.

4. Deel je verdriet

Probeer je verdriet of pijn te delen met je omgeving. Het kan zijn dat mensen niet eens doorhebben dat moederdag voor jou een lastige dag is. Door dit te bespreken, kan het vaak al een beetje lucht en verlichting geven. Ook geef je jouw omgeving zo de kans om jou te steunen op deze moeilijke dag.

5. Zoek afleiding

Moederdag is uiteindelijk ook maar ”gewoon” een zondag. Probeer iets anders te gaan doen en afleiding te zoeken. Ga erop uit, maak een mooie wandeling, spreek af met vrienden of doe iets anders waardoor je even je gedachten kunt verzetten.

Moederdag: een brief aan mijn overleden moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme