Relaties gaan vaak kapot door precies deze twee situaties

Persoonlijk Sharon van der Werf 18 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Het huwelijk – of de steady lange relatie – geeft mensen een gelukkiger gevoel en grote mate van tevredenheid over het leven. Vooral als er grote stress situaties (ziekte, ontslag) op je pad komen. Iets waar je aan vast wilt houden. Er zijn twee dimensies waarin het bijna altijd fout gaat. Voorkomen dus, of genezen.

Peter Pearson, een relatietherapeut, heeft onthuld dat 60 procent van de stellen die hij in zijn praktijk ontvangt, in twee soorten situaties zijn beland. Dat zijn dus volgens hem precies de situaties waar je voor op moet passen in een relatie.

Een conflict-vermijdende dynamiek

Als je stellen tegenkomt die altijd zeggen ‘nee, wij hebben nooit ruzie’, is de kans groot dat zij uiteindelijk in de eerste groep terecht komen. Deze mensen zijn bang voor de consequenties als ze hun negatieve emoties en gevoelens uitspreken. Deze dynamiek tussen twee partners zorgt er meestal voor dat er een dominante en een onderdanige partner ontstaat – en dan bedoelen we niet in de slaapkamer.

Een verhouding tussen een dominante en een onderdanige partner zorgt ervoor dat, in het slechtste geval, de onderdanige zijn/haar eigen gedachten, dromen en verlangens aan de kant schuift om de relatie in stand te houden. En dan hebben we het zowel over het inrichten van de keuken tot aan de beslissing of je wel of geen kinderen wilt.

Uiteindelijk ga je leven om de ander te pleasen, wat leidt tot een communicatie-afbraak en verval van je huwelijk. De enige manier om hier een einde aan te maken, is om rekening te houden met de verschillen tussen de partners. Hierdoor ontstaat er positieve communicatie, wat de relatie weer een boost kan geven. Conflicten zijn onvermijdelijk, dus hier moet je als stel aan werken.

Ook interessant: 4 manieren waarop social media je relatie dagelijks kunnen beïnvloeden – en ze zijn niet leuk

Een vijandig-afhankelijke dynamiek

Een vijandig-afhankelijke dynamiek is de grootste veroorzaker van echtscheidingen. Het treedt het meeste op wanneer beide partners dominant zijn. In dit type relatie proberen beide individuen de controle te nemen binnen de relatie, zonder zich in te leven en te luisteren naar de ander.

Een van de meest voor de hand liggende uitingen hiervan is de schuldcultuur. Met de vinger naar elkaar wijzen en elkaar beschuldigen van onnodige dingen, dus. Als stellen beginnen met een onenigheid, zal geen van beide snel toegeven. Dit zorgt ervoor dat een ruzie kan escaleren.

Deze dynamiek is lastiger op te lossen dan de eerste, omdat de relatief dominante en koppige mindset van de partners lastig te omzeilen is. Het sleutelwoord is hier compromis. Het is van cruciaal belang dat ieder individu zijn eigen fouten erkent en luistert naar de standpunten van degene die je liefhebt.

Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

Vechten voor je relatie

Hoewel deze twee dynamieken voor de meeste echtscheidingen zorgen, is het nooit te laat als beide personen bereid zijn om te vechten voor het huwelijk. Communicatie en bereid zijn om te luisteren zijn ontzettend belangrijk. Neem de tijd om elkaar te begrijpen en kijk positief naar het leven. Je hebt elkaar, je houdt van elkaar, waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken?

Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

lifehack

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme