Opvoeddeskundige Amy: ‘Deze 5 dingen doe ik altijd met mijn eigen kinderen’
Als we van iemand advies mogen aannemen, is het wel van Amy McCready. Naast moeder van twee puberende zonen, geeft ze ruim tien jaar advies over opvoeden en schrijft ze meerdere bestsellers. Als opvoeddeskundige is ze openhartig over haar eigen manier van opvoeden. Deze dingen doet zij namelijk altijd bij haar eigen kinderen.
Volgens McCready zal iedere moeder zich ontpoppen tot een (in haar eigen woorden) rock-star parent. Onze aandacht heeft ze in ieder geval.
Opvoeddeskundige geeft tips
Voor alle rock-star parents in spé sommen wij McCready’s tips met liefde op.
1. Één op één tijd
‘Heel veel’, zal jouw antwoord zijn op de vraag hoe veel tijd jij op een dag met je kind bezig bent. Maar wat als we de dag eventjes gaan ontleden? Wij hebben het niet over dat uitstapje naar de supermarkt samen met je kind, of die aflevering van Maan en ik terwijl jij door je telefoon scrolt. We hebben het over één op één tijd. Volgens onze opvoeddeskundige is dit namelijk hét recept voor een goede connectie tussen jou en jouw kind: “Ben aanwezig met je mind, body en soul“, is McCready’s advies dan ook.
2. Keuzes maken
Het is voor kinderen belangrijk om te voelen dat ze controle hebben over hun leven. Dit kun je al simpelweg bereiken door je kinderen hun eigen keuzes te laten maken. Laat je kids hun eigen kleding uitzoeken (ook als dat betekent dat ze in een spiderman outfit naar de speeltuin gaan). Het lijken onbelangrijke momenten, maar volgens McCready krijgen kinderen op deze manier het gevoel dat ze in control zijn.
3. Het verschil tussen compliment en aanmoediging
Volgens McCready is er een groot verschil tussen een compliment of aanmoediging. ‘Goed gedaan, wat ben je slim’ is een mooi compliment, maar minder effectief dan: ‘Het harde studeren heeft z’n vruchten afgeworpen, je mag trots zijn’. Het lijkt wellicht een klein verschil, maar volgens de opvoeddeskundige heeft een aanmoediging meer effect op lange termijn: “Complimenten zijn vaak gericht op algemene dingen. ‘Wat ben je slim’ heeft bijvoorbeeld betrekking op het IQ en daar heeft een kind geen invloed op.”
4. Zoek naar oplossingen
Vaak misdragen kinderen zich omdat ze simpelweg honger hebben, moe zijn of zich niet prettig voelen in een situatie. Vaak heeft straffen dan ook helemaal geen zin. Sterker nog: een kind straffen in zo’n situatie kan het alleen maar erger maken. Het is veel handiger om samen naar een oplossing te zoeken.
5. Familie meetings
Net zoals jij op je werk wekelijks vergadert, of dagelijks (digitaal) incheckt met je collega’s, wil jij ook samenkomen met je gezin. Of je nu wekelijks een meeting organiseert of dagelijks de koppen bij elkaar steekt; je wil even aandacht voor elkaar maken. Dat klinkt serieuzer dan het hoeft te zijn. Wellicht vertellen jullie simpelweg een paar moppen aan elkaar. Het gaat er vooral om dat iedereen zich gezien en gehoord voelt.
Wil jij meer tips van deskundigen lezen? In dit artikel lees je tips en tricks van leerkrachten uit het basisonderwijs.