Wat te doen bij bloedarmoede tijdens zwangerschap?

Gezondheid Wilma Groothuis 30 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Tijdens je zwangerschap kun je er last van hebben: bloedarmoede. Maar wat is het precies en wat kun je er het beste tegen doen? Bij bloedarmoede zijn er in het bloed te weinig rode bloedcellen, of de rode bloedcellen werken niet goed.

In rode bloedcellen zit het stofje hemoglobine (Hb). Hemoglobine brengt zuurstof vanuit je longen naar de cellen in je lichaam. Bij bloedarmoede heb je ook te weinig hemoglobine en daar kun je klachten van krijgen.

Symptomen

Maar hoe merk je dat je bloedarmoede hebt? Een belangrijk symptoom is benauwdheid. Je wordt kortademig, omdat je snel gaat ademen om voldoende zuurstof binnen te halen. Je kunt je ook zwak en moe voelen. Andere symptomen zijn duizeligheid, hartkloppingen, zweten, gevoel van flauwvallen, hoofdpijn, oorsuizen en minder kleur in het gezicht.

Niet elke zwangere vrouw krijgt te maken met bloedarmoede, dat verschillende oorzaken kan hebben. Vaak komt het door een ijzertekort in je lichaam. Het kan ook komen door te weinig foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, en heel soms door een tekort aan vitamine B12.

Oorzaken tekort aan ijzer

Een ijzertekort tijdens je zwangerschap kan door verschillende oorzaken komen:

  • Je lichaam heeft nog meer ijzer nodig voor het groeien van de baby.
  • Je bent in verwachting van een tweeling of je bent binnen een jaar na je vorige zwangerschap weer zwanger. Dan heeft je lichaam meer ijzer nodig dan bij een doorsnee zwangerschap.
  • Er zit niet genoeg ijzer in je voeding, bijvoorbeeld als je vegetarisch eet of wanneer er sprake is van te weinig variatie in je dieet.
  • Je darmen nemen het ijzer niet goed op, bijvoorbeeld wanneer je medicijnen tegen maagzuur slikt.

Behandeling bij bloedarmoede

De behandeling voor bloedarmoede tijdens je zwangerschap hangt af van de oorzaak. Als de oorzaak te weinig ijzer is, maar je eet wel gezond, dan kun je ijzertabletten of ijzerdrank krijgen. Je huisarts of verloskundige bepaalt de hoeveelheid die je moet innemen. Advies daarbij is om daarnaast ook vitamine C te nemen. Je darmen nemen het ijzer dan beter op. Let wel op: bij deze medicijnen kunnen bijwerkingen voorkomen, zoals verstopping, zwarte poep of maagpijn. Het is goed om veel te drinken, voldoende vezels te eten en te blijven bewegen.

Na een paar weken wordt je bloed opnieuw gecontroleerd. Als het Hb-gehalte weer goed is, is het advies om nog zes weken lang om de dag de ijzerpil in te nemen. Zo blijf je je ijzervoorraad aanvullen, wat goed is tijdens je zwangerschap, omdat je nog steeds veel ijzer verbruikt.

Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap: wanneer moet je je zorgen maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme