Inga Stoit
Inga Stoit Persoonlijk 18 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Miranda: ‘Ik leer mijn dochter niet om slim te zijn, ik leer haar om aardig te zijn’

Tegenwoordig is er best een hoge druk die ouders kunnen voelen rondom je kinderen ‘slim’ opvoeden. Miranda is daar klaar mee, ze leert haar dochter niet om slim te zijn, maar om aardig te zijn. Dat is waar het volgens haar om draait.

“Ik snap de druk die ouders voelen over het opvoeden van slimme kinderen. Het is natuurlijk fijn als je kinderen slim zijn en op school overal doorheen fietsen. Maar voor mij is dit minder van belang. Ik leer mijn dochter niet hoe zij slim moet zijn, ik leer haar vooral om aardig te zijn.

Grote druk

Ze zeggen wel eens dat je kinderen vanaf hun achttiende levensmaand serieus moet gaan ‘onderwijzen’. Want als je dit niet doet bestaat er een kans dat je kind de plank misslaat. Ik heb mijn opvoeding niet drastisch gewijzigd, dus misschien is dat de reden dat mijn dochter van inmiddels twee, haar voeten nog steeds in haar mond wil stoppen.

Aardig zijn

Maar ik maak mij geen zorgen over haar kinderlijke gedrag. Ik vertel haar wel dat haar voet niet in haar mond hoort, maar ik krap mezelf niet drastisch achter de oren. Roos (zo heet mijn dochter) en ik zijn vaak samen. We gaan dan samen op pad, naar de dierentuin, koffietjes drinken of bij vrienden op bezoek.

Tijdens al deze dagelijkse bezigheden ben ik uiteraard constant met haar bezig. Ik laat haar dingen zien en ik leg haar dingen uit. Wat ik niet doe is het ‘proberen te vergroten van haar woordenschat’. Ik laat haar ook niet tot vijftig tellen omdat ik vind dat een voorsprong een goed idee is. Het enige wat ik wil is Roos leren om aardig te zijn; ik wil haar leren aardig te zijn ondanks dat de rest van de wereld dit soms niet is.

Wat ik haar leer

Ik leer haar om mensen een handje te geven, ik leer haar te bedanken. Zo liet ik haar de vriendelijke man bedanken wiens hond wij mochten aaien. En we zeggen altijd dankjewel tegen de mevrouw achter de kassa in de supermarkt. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp dat het maken van huiswerk een goed iets is en gewoon moet gebeuren.

Ik ben alleen van mening dat de toekomstige cijfers van mijn dochter haar waarde als persoon niet bepalen. Ik hoop dat mijn dochter straks het mens is dat lief is tegen kinderen die gepest worden. Dat vind ik veel meer waard dan een mooi rapport. Ik wil dat mijn dochter het licht in deze wereld is. Wie goed doet, wie goed ontmoet – en dat is het enige wat ik voor haar wil. Dus wat ik mijn kind vooral leer in haar peutertijd is aardig zijn. Ik ben van mening dat aardig zijn zwaarder weegt dan intelligent zijn.”

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme