Kinderen of carrière? ‘Voor kinderen kan het plots te laat zijn’

Persoonlijk Laura Saija 17 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Daisy (33). Het dilemma luidde: “Zal ik nu voor kinderen gaan of eerst nog meer carrière maken?” Hier hadden meer dan dertig Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Kinderen of carrière?

“Mijn vriend Dylan en ik zijn al tien jaar samen en zijn nu op het punt aangekomen dat we een stap verder willen. We hebben allebei een stabiele baan, hebben samen een mooi appartement en een druk sociaal leven. Alleen mist er nog iets in ons leven. Na meerdere gesprekken gehad te hebben zijn we eruit dat we niets liever dan een gezin willen, mocht het ons gegund zijn natuurlijk. Toch zitten we met een dilemma. Zo twijfelen we of we nu al zullen proberen om zwanger te worden of dat we hiermee beter nog een aantal jaar moeten wachten, zodat ik eerst meer carrière kan maken.”

Lees hier het hele dilemma van Daisy.

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma van Cleo om BAM te worden.

Samra – “Ik had mijn eerste op m’n vierentwintigste en ben nu zwanger van mijn tweede. Ik onderneem en sta in het onderwijs. Het nucleaire gezin is voor mij prioriteit. Mijn ‘carrière’ heeft niet gewacht, maar als het wel zo zou geweest zijn, zou ik er absoluut geen problemen mee hebben gehad. We liegen tegen vrouwen, zeggen dat ze gelukkiger worden van een carrière. I’ll speak to you when you’re forty and single. Als ik veertig ben, zijn mijn kids volwassen en kunnen we samen nog van het leven genieten! Kinderen zijn geen last, ze zijn een geschenk!”

Eline – “Je bent nooit te oud om carrière te maken, voor kinderen kan het plots wel te laat zijn. Wie weet lukt het binnen een paar jaar gewoon niet meer.”

Feikje –  “Ik lees in het artikel alleen maar de eventuele offers die zij zou moeten brengen als er een kind komt. Ik zou nog eens samen met mijn partner om tafel gaan en dan beide kijken naar de mogelijkheden en consequenties van minder werken. Een kind krijg je samen en je zorgt er ook samen voor. Dan ook samen inleveren op werkgebied.”

Marlies – “’We’ gaan voor kinderen en ‘ik’ kan straks minder groeien in mijn werk. Wat gaat hier mis? Waarom staat er niet twee keer ‘we’?”

Leen – “En dan heb je die positie bereikt die je wil, komt er een kind en dan wordt je carrière toch ‘on hold’ gezet. Na het vervullen van je kinderwens kijk je anders naar het leven, wil je toch een ander ritme. Maar wanneer je kinderen wat ouder zijn, kan je wel weer verder bouwen aan je carrière of een nieuwe carrière uitbouwen. Kinderen krijgen heeft bij mij alles overhoop gegooid. Mijn ambities, mijn verlangens, mijn doelen. Krijg zo snel mogelijk kinderen, investeer in hun eerste levensjaren en (her)begin je carrière wanneer ze naar school kunnen. Je wordt er ook niet jonger op. Ik kreeg mijn jongste met 39 jaar. Ik kan zeggen dat ik fysiek ook geen twintig meer ben. En dat voel ik wel op sommige momenten.”

Carina – “Ik heb altijd geleerd: bij twijfel, niet doen. Kinderen zijn geen speelgoed, je gaat er voor!”

Annemie – “Mocht ik herbeginnen, koos ik voor carrière.”

Samantha – “Boven de 35 verminderd de AMH waarde dus goed over nadenken. Na 20.00 uur thuis zijn met kinderen kan natuurlijk niet. Dan zie je je kind niet eens, want kinderen liggen dan allang op bed.”

Dilemma: ‘Wanneer zal ik mijn peuter aan mijn nieuwe vriend voorstellen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme