Pesten, gepest worden of buitensluiten in de speeltuin? Zo reageer je op ongemakkelijke speeltuinsituaties

Kinderen Sherita Jager 4 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Jouw kind duwt een ander kind, wordt geduwd of maakt ruzie. Hoe reageer je daarop? Bemiddel je? Laat je het z’n beloop gaan? Veel situaties in speeltuinen vragen goede sociale skills. Zo los je de ongemakkelijkste speeltuinsituaties op!

Spelen in een speeltuin is niet alleen een sociale uitdaging voor kinderen. Ook voor ouders kan een speeltuinbezoek een hele opgave zijn. Op deze manier kun je de lastigste speeltuinsituaties goed oplossen.

Het belang van het voorbeeld

Kinderen kopiëren, daar is geen twijfel over mogelijk. We kunnen zeggen wat we willen, maar een kind zal uiteindelijk vooral nadoen wat het ziet. Een goed voorbeeld geven is dan ook erg belangrijk. En dat is niet alleen thuis het geval, maar ook buiten, in nieuwe situaties. Als je goed kunt laten zien hoe je een situatie oplost, is dit heel leerzaam voor je kind. Daarom is het belangrijk dat je ongemakkelijke situaties zo goed mogelijk oplost, want je kind kijkt mee.

Een ander kind pest jouw kind en de andere ouder doet niets

Probeer de situatie even aan te kijken, als er niemand in gevaar is. Het is misschien lastig om niets te doen, maar het is belangrijk dat je jouw kind de kans geeft om situaties zelf op te lossen. Als kinderen slaan of ander agressief gedrag vertonen, is het wel belangrijk om meteen in te grijpen.

Als de ouder van het kind niets doet, is het misschien aanlokkelijk om de ouder hierop aan te spreken. Maar onthoud dat het niet gaat over wie er gelijk heeft, of over hoe de andere ouder zijn of haar kind hoort op te voeden. Het belangrijkste is dat jouw kind zo goed mogelijk uit deze situatie komt, en dat er een leermoment plaatsvindt. Je kunt de omgeving niet altijd beïnvloeden, maar je kunt wel controleren hoe je ergens op reageert.

Jouw kind pest een ander kind en wil er niet mee stoppen

Als jouw kind een ander kind pest, is het belangrijk om in te grijpen. Probeer eerst te kijken of jouw kind z’n excuses kan aanbieden aan het andere kind. Lukt dat niet, dan is het belangrijk dat jij je excuses aanbiedt aan het kind en eventueel aan de ouder. Hiermee geef je het goede voorbeeld. Begeleid jouw kind hierna naar een rustiger gedeelte van de speeltuin om met hem of haar over het voorval te praten. Leg uit waarom het ongewenst gedrag is, en kijk naar de behoeftes van jouw kind. Waarom pestte jouw kind het andere kind?

Een boze ouder komt naar je toe

Vaak is het in speelsituaties niet duidelijk wie er gelijk had. Begon jouw kind met zand gooien, of was het de ander? Zei jouw kind iets gemeens, of was het slechts een reactie op wat er gebeurde? Als er een boze ouder naar je toekomt, kun je het beste rustig reageren. Een ouder kan een heel ander beeld hebben van wat er is gebeurd, dan jij. Misschien wordt zijn kind soms gepest, staat de ouder niet open voor feedback, of heeft hij of zij een rotdag. Blijf rustig en geef de ouder het voordeel van de twijfel. Het laatste wat je wilt, is dat jouw kind ziet hoe jij ruzie maakt met een onbekende, die misschien veel verder zal gaan met ruziemaken dan jij zou doen.

Andere kinderen willen niet met jouw kind spelen

Er is weinig pijnlijker voor een ouder dan om te zien hoe jouw kind wordt buitengesloten. Maar je kunt andere kinderen niet dwingen om met jouw kind te spelen. Als jouw kind het niet erg vindt, probeer het dan niet groter te maken dan het is. Laat hem lekker alleen spelen. Als je merkt dat het jouw kind wel pijn doet, focus dan op andere delen van de speeltuin waar hij alleen kan spelen. Op de schommel, of in de zandbak bijvoorbeeld. Als dat niet werkt, kijk dan of je naar een andere speeltuin kunt gaan. Er zijn daar vast andere kinderen die wél met jouw kind willen spelen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme