7 gouden regels van hoogleraren om sociale kinderen op te voeden

Kinderen Lizette van Loenen 14 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Als ouder heb je vanaf dag numero uno de taak om een succesvol en gelukkig mens groot te brengen. Iemand die later met tegenslagen om kan gaan, van het leven kan genieten en anderen kan liefhebben. Een hele opgave dat opvoeden, maar met dit lijstje, samengesteld door hoogleraren van Harvard, misschien een stukje makkelijker en praktischer.

Natuurlijk voedt elke ouder zijn kind op onder andere normen en waarden, en bestaat de perfecte opvoeding niet. Godzijdank zijn we daarom allemaal anders. Maar een lijstje met tips is altijd mooi meegenomen.

Sociale kinderen opvoeden

Zie hier wat gouden regels van hoogleraren van het bekende Harvard-universiteit.

1. Besteed tijd aan goede gesprekken met je kind

Als je regelmatig de tijd neemt om met je kinderen te praten over verschillende onderwerpen, zoals waar ze blij van worden of hoe hun dag op school was, leren ze een gesprek te voeren en terug te kijken op hun belevenissen.

Key is om open vragen te stellen, zodat ze over hun antwoorden moeten nadenken en zich er niet makkelijk met een ja of een nee vanaf kunnen maken. Je zult zien dat ze na een tijdje beter worden in het voeren van een gesprek, en misschien ook jou wel meer terugvragen.

2. Wees een sterk rolmodel

Je kinderen zullen meer respect voor je hebben als je dat ook voor hen hebt. Geef daarom toe aan je eigen fouten (waar zij bij zijn) en laat zien dat ook jij niet perfect bent. Laat ze zien dat het belangrijk is om er voor andere mensen te zijn als ze fouten maken, en leer ze die ook vergeven.

3. Laat ze kind zijn

Fijn, al die strikte regels, maar kinderen moeten ook vooral kind kunnen zijn, volgens de onderzoekers. Klinkt logisch, toch? Laat je kinderen weten dat je verwachtingen van ze hebt, maar laat die vooral niet te hoog zijn. Dat kan namelijk averechts werken en hen tegen gaan staan.

4. Geef ze verantwoordelijkheden

Als kinderen gewend zijn om huishoudelijke taken te vervullen, zullen ze het ook normaler vinden om anderen te helpen in het dagelijks leven. Laat ze weten dat je blij bent dat ze je helpen, ook al vind je het de normaalste zaak van de wereld. Waardering zorgt ervoor dat ze zich nuttig voelen en daar nieuwe energie van krijgen.

5. Leer ze met problemen dealen

Leer je kind met problemen omgaan, en er zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen. Natuurlijk ga je samen op zoek naar oplossingen, maar laat het voor een groot gedeelte over aan je kind zelf. Wat denkt hij of zij dat goed is? En waarom? Leer ze om hun gevoelens te herkennen en daar zelf iets mee te doen.

6. Leer ze wat waardering is

Als je kinderen leert dat ze niet overal iets voor terug hoeven te krijgen, zoals geld of een andere beloning, zullen ze zien dat waardering het gevoel nuttig te zijn ook heel waardevol is. Laat ze bijvoorbeeld eens een dagje helpen bij de plaatselijke kinderboerderij of die oudere buurman die eigenlijk niet meer met de vuilniszakken kan slepen.

6x positieve manieren om je kind te motiveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme