13x Kinderen opvoeden vroeger vs. nu; dit zijn de verschillen!

Kinderen Sophie Nortier 29 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

‘Vroeger toen jullie klein waren…’ welke moeder heeft deze zin niet al vele malen van haar ouders te horen gekregen? En natuurlijk was vroeger alles anders. Maar hoe was het eigenlijk anders? Nou zo dus…

Kinderen grootbrengen is in essentie natuurlijk altijd hetzelfde. Ze worden geboren, je voedt ze op en zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor onafhankelijkheid en ze gaan de deur uit. Maar de manier waarop je dat doet en de middelen die je tot je beschikking hebt verschillen van tijd tot tijd en van gezin tot gezin.

Vroeger was alles anders

Maar deze dingen zijn voor ons allen herkenbaar van ‘toen’. Die tijd dat wij werden opgevoed door onze ouders. Leest u mee?

1. De snoepjes waren zoeter (en minder geschikt)

Eh… Herkent u deze nog?

2. We konden veel meer ontdekken

Op ontdekkingstocht zonder ouders, voor het donker thuis… Tegenwoordig kunnen kids veel minder gaan en staan waar ze willen.

3. Touwtje door de deur

Voor als je op ontdekkingstocht was. Of gewoon bij de buren naar binnen wilde om met de kat te spelen.

4. Schermtijd was niet zo’n probleem

En logisch ook. Er was maar één TV en daar was grote delen van de dag niks voor kinderen op te zien.

5. Fotoboeken waren voller

Foto’s werden daadwerkelijk nog uitgeprint en opgeplakt. Herinneringen doorbladeren aan momenten dat je zelf nog in de buik zat of net geboren was, was heel normaal. Nu staat alles op de telefoons van de ouders en is er geen doorkomen aan. Sterker nog, kids mogen niet zomaar door die telefoon gaan scrollen, want wie weet wat voor 18+ beeld ze tegenkomen.

6. Er waren minder voedselallergieën

Er waren vaak hele klassen op school zonder kinderen met een allergie of gevoeligheid. Tegenwoordig zijn het hele klassen zonder kinderen die géén allergie hebben.

7. We hoefden niet met UV-pakjes de zon in

Oké, waarschijnlijk was het wel verstandiger. Maar de herinnering aan het strand bestaat uit blote basten en blote billen. Lekker vrij.

8. We mochten nog veel meer eten…

Leverworst, smeerkaas, suiker… Oké misschien geldt hier een beetje hetzelfde als hierboven en was het beter voor ons van niet. Maar de herinnering aan de witte boterham met dikke boter en leverkaas. Of speculaasjes op brood. Of aardbeien met suiker.

9. Kinderkoffie

Een klein laagje koffie met veel melk en heel veel suiker. Tegenwoordig moeten de kids het doen met een ‘Babyccino’… oftewel: opgeschuimde melk.

10. Het was moeilijker om iets te winnen

Je won de hoofdprijs of je won niks. Er waren niet honderden soorten troostprijzen bij elke wedstrijd. Als je niet won had je gewoon pech en moest je volgende keer maar wat beter je best doen.

11. Vaste telefoon

Je kon je vriendjes alleen bellen op de huistelefoon en dan merkte je vanzelf of ze thuis waren of niet. Niks geen appjes en belletjes naar de moeders die gewoon aan het werk zijn…

12. Minder cadeautjes

Véél minder. En überhaupt minder feesten. Je vierde je verjaardag en Sinterklaas met cadeaus. En met Pasen en Kerst ging je lekker eten (en naar de kerk). That’s it!

13. Kamperen op de Waddeneilanden

Niks geen vliegreis naar Bali met het gezin. Gewoon met z’n vijven in een oude Renault, in je slaapzak en een bult kampeerspul op het dak.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme