Hoe een simpeler leven je kinderen (en jou) blij maakt

Kinderen Laurien Bleeker 30 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Je merkt het misschien wel al aan jezelf, nu we eenvoudiger leven en het een stuk minder druk hebben met sociale uitjes en ‘moetjes’: je bent rustiger in je hoofd en maakt je minder druk om van alles en nog wat. Je agenda is vrijwel leeg en dat simpeler leven geeft een soort kalmte.

Als je de wereld van een kind simpeler maakt, maak je ruimte voor positieve groei, ontspanning en creativiteit.

Vereenvoudig het leven van je kind (en jezelf)

De dagen gaan al zo snel met alles wat ‘moet’, dat het kan zijn dat je de behoeftes van je kind uit het oog verliest. Vaak moeten we van onszelf of de maatschappij te veel en rennen we van de ene playdate naar de volgende sportmiddag etc. Kinderen kunnen dit natuurlijk leuk vinden, maar te veel activiteiten, informatie en keuzes kan juist ook overweldigend zijn en stress opleveren bij je mini.

Probeer de dagen te vereenvoudigen zodat je kinderen meer tijd en ruimte hebben om de wereld om zich heen zelf te ontdekken, zonder dat het te veel voor ze wordt. Houd bijvoorbeeld maximaal twee playdates per week aan, en twee andere activiteiten zoals sporten. En plan rustmomenten in voor je kind, zonder scherm en zonder iets te moeten. Dit kan jezelf ook meer rust geven. Je hebt na een tijdje namelijk niet meer zo de behoefte om maar van alles te moeten.

Ook vereenvoudigen in spullen, vooral speelgoed

Een te veel aan speelgoed (lees: keuzes) kan ook leiden tot overprikkelde kinderen en daarmee sta je eigenlijk een kalmer en gelukkiger leven in de weg. Natuurlijk wordt elk kind blij van een nieuw stuk speelgoed, maar haal daarvoor in de plaats bijvoorbeeld eens iets anders weg. De term ‘keuzestress’ bestaat niet voor niets!

Als je de hoeveelheid speelgoed bij je kind verkleind, vergroot je juist zijn aandacht en zo krijgt het spel diepgang, wat weer heel leerzaam is voor je kind.

Let er bij het sorteren van speelgoed op dat je van alles wat laat liggen: wat knutselspullen, bouwblokken, wat knuffels en poppen, een treinbaan en auto’s of dino’s. Dingen waar je kind zich een tijdje mee kan vermaken en waarmee hij zijn eigen spel kan creëren dus.

Een simpeler leven kost tijd

Je past niet zomaar even je leven aan, maar nu we haast verplicht zijn een simpeler leven te leiden, is het een stuk makkelijker om dit ook in je dagelijkse ritme aan te gaan passen. Pas elke keer kleine veranderingen toe: je zal merken dat je kind uiteindelijk een stuk meer ontspannen wordt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Green Child

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme