Dit Montessori speelgoed groeit mee met je kind

Kinderen Rachelle Abbas 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Kinderen kunnen ontzettend veel leren door te spelen. Ongestructureerd spelen helpt onze kinderen de wereld om hen heen te begrijpen door grenzen en sociale interacties te leren.

Daarnaast is het ook goed voor jou als ouder. Maar hoeveel speelgoed heeft je kind écht nodig en waar wordt het meest mee gespeeld? Bij het kiezen van speelgoed voor je kind kun je de Montessori methode toepassen: minder is meer. Minder speelgoed, maar van hogere kwaliteit, wat een doel heeft, gemaakt van voornamelijk natuurlijke materialen en speelgoed dat kan meegroeien met je kind.

Montessori speelgoed

Bovendien laat onderzoek zien dat kinderen langer en gelukkiger spelen met minder speelgoed. Dit Montessori speelgoed zorgt voor plezier vanaf de babyjaren tot en met peuter worden (en verder):

1. Houten boerderij met diertjes

Realistisch spel staat centraal in Montessori-onderwijs. Het helpt kinderen zich te plaatsen in de wereld om hen heen en en leert hen deze wereld te begrijpen. Een houten boerderij en realistische dierenfiguren zullen de verbeelding van baby’s, peuters én kleuters vangen.

2. Houten ezel

Met een houten, dubbelzijdige ezel laat je de creativiteit van je kleine artiest in de dop bloeien. Deze ezel kan op tafel staan, heeft een krijtbord om met krijtjes op te schrijven (of schooltje te spelen), een magnetisch whiteboard om met stiften op te tekenen en abc letters op te plakken. Ook zit er een papierrol aan waarmee je kind met stiften en verf kan spelen.

3. Grimm’s regenboog

Dit speelgoed ziet er basic uit, maar voor je kind biedt het eindeloze mogelijkheden voor fantasierijk spel. Van het introduceren van concepten als kleuridentificatie en het ontwikkelen van een fijne motoriek, tot het introduceren van geavanceerde concepten zoals bouwen en fantasiespel.

4. Zand- of watertafel

Ontdekken en actief bezig zijn zijn twee belangrijke onderdelen van de Montessori-methode: kleine handen moeten worden aangemoedigd om gebruikt te worden. Van stotteren tot scheppen en kliederen met verschillende vloeistoffen en materialen. Je kunt deze tafel vullen met zand, rijst, water: genoeg mogelijkheden voor zintuiglijk spel.

5. Muziekinstrumenten

Zelfs de kleinste kinderen reageren al op muziek. Als je dat ziet, zul je je direct realiseren wat voor impact muziekinstrumenten kunnen hebben op sociaal en emotioneel vlak. Daarnaast draagt het ook bij aan cognitieve ontwikkeling. Psst, oordopjes zijn niet inbegrepen, sorry ;-).

6. Wagentje

Houten wagens zijn funny én functioneel. Vanaf 1 jaar kan je kleine al op zo’n wagentje zitten. Deze houten bakfiets is super leuk, je kunt de fiets zelfs helemaal ontwerpen met een naam naar keuze.

7. Houten autobaan

Een houten autobaan is niet alleen leuk, maar leert ook fijne en grove motoriek, oorzaak en gevolg, hand-oog coördinatie en nog veel meer. De kleinste kids zullen lachen als de autootjes snel de baan afgaan, terwijl peuters en oudere kinderen het heerlijk vinden om er mee te spelen.

De Montessori-methode kan ook helpen om je ochtend vlekkeloos te laten verlopen! Die tips kunnen we allemaal wel gebruiken, niet? 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen