Partner mee naar alle echo’s? ‘Hij wordt net zo goed vader’

Zwanger Wilma Groothuis 22 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De echo’s zijn tijdens een zwangerschap een belangrijk moment: je krijgt (hopelijk) de bevestiging dat het goed gaat met je kindje. Voor de meeste partners is dit ook een fijn moment, maar wat als jouw partner niet zoveel met de echo’s heeft? Verwachten zwangere vrouwen dat hun partner elke echo meegaat?

Wij vroegen dit aan onze lezers.

Update over kindje

Wanneer je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, verandert je leven opeens. De komende negen maanden bestaan uit het voorbereiden op de komst van een kindje en afspraken bij de verloskundige en/of in het ziekenhuis. Veel zwangere vrouwen vinden deze momenten fijn, omdat ze weer even een update krijgen hoe het met hun kindje gaat.

Voor veel partners zijn deze echo’s ook mooie momenten, omdat ze op die manier ook echt wat meekrijgen van de zwangerschap. Toch zijn er eveneens partners die niet heel veel voelen bij de echo’s, omdat het nog best ver van ze af staat. De één zal dan ook uit zichzelf bij elke echo willen zijn, terwijl een ander dat niet per se nodig vindt.

Partner mee naar alle echo’s?

Wij vroegen aan onze lezeressen of zij van hun partner verwachten dat hij meegaat naar alle echo’s? Daar kwamen verschillende reacties op, we delen dan ook een aantal meningen.

Ingrid – “Mijn vriend was vanaf de positieve test verliefd op de kleine. Hij heeft geen echo of controle gemist. Die hadden we iedere vier weken en daarna iedere drie weken. Hij zei dan ook: ‘We doen dit maar één keer, dus ik kan het maar één keer goed doen.’ Zo staat hij er nog in. Alle afspraken met de kleine wil hij bij zijn. Geen mijlpaal ontgaat hem.”

Karan – “Als het goed gaat allemaal, dan niet. Maar als er wat speelt, dan wel. Dan heb je zijn steun gewoon nodig.”

Marianne – “Ja, waarom niet? Hij wordt toch ook vader? En dit is ook het mooiste om mee te maken, die voorpret voor de bevalling moet je gewoon samen beleven, vind ik.”

Sjira – “Mijn man is meegegaan naar de 7 weken- , 13 weken-, 20 weken-, en pretecho. Ik ben nu 30 weken zwanger en loop in het ziekenhuis. Dat zijn nogal wat bezoekjes, dus prima om dat even alleen te doen. Ik vind het overigens wel stom dat het in het bedrijfsleven nog niet ‘normaal’ is dat de man gewoon alle afspraken mee kan.”

Bea – “Wanneer mogelijk, denk ik dat het voor zowel de aanstaande mama als de aanstaande papa een heel mooi iets is om samen te mogen meemaken.”

Claudia – “31 jaar geleden ging ik alleen naar de controles, want de aanstaande vader was op zijn werk. Echo’s kreeg ik niet, want er was geen medische noodzaak. En dat het een jongetje was, wist ik pas toen hij geboren werd. Er is een boel veranderd.”

Gina – “Zoveel mogelijk! Een keertje een controle missen is geen ramp, maar hij wordt net zo goed vader.”

Ellemieke – “Tuurlijk kan hij mee, maar moeten? Zeer zeker niet. Bij de eerste echo ging hij mee, daarna niet meer. Tenzij mijn afspraak op een moment was dat hij niet moest werken, dan ging hij mee. Uit zichzelf en graag! Ik zou het nooit gevraagd of afgedwongen hebben. Daar moet ik wel bijzeggen: alles ging heel erg goed. Mochten er problemen zijn geweest, dan had hij sowieso vrij genomen en was hij er geweest om elkaar te steunen.”

Kris – “Mijn man is tot nu toe mee geweest naar elke echo, ondanks dat het onder werktijd valt. De eerste zwangerschap was tijdens corona, maar hij mocht gelukkig wel mee. Nu met de tweede hebben we meer afspraken en echo’s gehad en ik voel me erg gesteund door hem. Ik vind het niet meer dan logisch dat de man erbij is. Het is ook zijn kind.”

Destiny – “Ik plande de echo’s zo dat mijn vriend mee kon. Bij de afspraken met de verloskundige kwam hij alleen mee als het belangrijk was, zoals de eerste afspraak, termijnbepaling en het bespreken van het bevalplan. Je krijgt samen een kind, dus betrokken zijn en samen het ouderschap aangaan begint al tijdens de zwangerschap.”

Echo’s tijdens de zwangerschap: dit kun je verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen