Helpt je partner ‘s nachts niet genoeg met de kinderen? Dat gaat veranderen na een goed gesprek

Opvoeden Gina Koninkx 16 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Doodmoe ben je, na weer een nacht meerdere keren uit bed te zijn gestapt om de kleine te troosten. Je wiegde haar weer in slaap, deed de nachtvoedingen en zong zachtjes een liedje in haar oor. Eind goed al goed lag ze weer te slapen maar voor je het wist ging de wekker weer. Waar was die partner van je nou om je te helpen?

Hulp met de kinderen in de nacht

Je bent niet de enige die last heeft van een partner die ‘s nachts niet voldoende helpt met de kinderen. Hoewel je als vrouw natuurlijk al sneller gebonden bent aan de nachtdiensten, want: borstvoeding, zou je partner best nog wel wat meer kunnen doen om jou te helpen.

Geef op tijd aan dat je meer hulp nodig hebt ‘s nachts

Begint de moeheid langzaam toe te slaan? Geef dit dan op tijd aan bij je partner maar doe dat niet ‘s nachts of in de ochtend zelf. Dit zijn geen goede momenten om een serieus gesprek te voeren met je partner. Jullie zijn beiden moe, half in slaap en dat werkt gewoonweg niet. Wel is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aankaart dat het niet langer te doen is voor jou op deze manier.

Kies een goed moment uit om hier samen met je partner over te praten. Na het eten bijvoorbeeld als de kinderen al op bed liggen. Het kan zijn dat je partner zich er zelf ook al bewust van was dat jij veel meer deed maar dat hij of zij het ook van jou moest horen ter bevestiging. Misschien is je partner zich er helemaal niet van bewust en krop jij je irritaties erover op. Uitspreken dus. Soms zijn dingen veel makkelijker oplosbaar dan je in je hoofd had bedacht.

LEES OOK: 5 tips van een kinderslaapcoach om je baby beter te laten slapen

Maak duidelijke afspraken met je partner over de taakverdeling

Het is daarnaast ook belangrijk om afspraken te maken over jullie taakverdeling in de nacht. Hoewel jij nachtelijke voedingen doet, betekent dat niet dat jij alles moet doen. Zo zou je partner de baby aan kunnen geven zodat jij niet hoeft op te staan. Fair is fair toch?

Ook is het belangrijk om te bespreken dat voor jullie allebei slaap essentieel is. Gooit je partner het altijd op zijn of haar werk waarvoor hij/zij weer fris moet zijn in de ochtend? Ook jij hebt een nieuwe dag voor de boeg waar je je energie voor nodig hebt, werkend of niet. Er zou geen verschil moeten zijn op basis van wat jullie overdag te doen hebben en het is belangrijk hier hetzelfde in te staan en je partner dat zo nodig duidelijk uit te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme