Als je deze woorden vaak gebruikt, is de kans groot dat je gestrest bent

Mind Sophie Nortier 14 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Zelfs als je denkt dat je heel cool & collected overkomt (terwijl je eigenlijk een potje staat te imploderen), verraadt je taalgebruik hoe gestresst je er echt voor staat. 

Echt heel erg gestrest

Volgens onderzoekers van de universiteit van Arizona gebruiken mensen die gestrest zijn namelijk vaker bijwoorden als ‘echt’, ‘dus’ en ‘heel’. Ook ontdekten ze dat stresskippen over de gehele linie minder praten dan mensen die minder druk voelen.

Genexpressie

Voor het onderzoek droegen 143 vrijwilligers twee dagen lang een spraakrecorder met zich mee. De spraakrecorders sprongen op willekeurige momenten aan om op te nemen wat de deelnemer zei. De onderzoekers maakten daarna transcripties van de tekst en analyseerden de patronen in relatie met veranderingen in genexpressie die gerelateerd zijn aan stress.

Klinkt ingewikkeld, maar genexpressie komt erop neer dat een gen wordt gebruikt of ‘uitgedrukt’ wordt om nuttig te worden voor het lichaam. De genexpressie verandert in een reactie op stress.

Derde persoon

De onderzoekers zagen ook dat mensen onder stress minder vaak meervoudige naamwoorden in de derde persoon gebruiken (zoals ‘hen’ en ‘zij’). Volgens de wetenschappers komt dit omdat we iets minder bezig zijn met anderen wanneer we zelf onder druk staan.

Héél spannend

Ze voegen daaraan toe dat genexpressie en taal analyseren veel effectiever is dan mensen zelf te vragen hun emoties te rapporteren. ‘Taal laat zien hoe mensen zich verbinden met de wereld, maar wie had ooit gedacht dat we genexpressie in verband zouden brengen met taal? Het is een heel spannende, nieuwe manier van denken’, zegt psycholoog James Pennebaker, schrijver van het boek Secret Life of Pronouns, in het tijdschrift Nature. Eh, ja dat is dus echt héél super spannend, James.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme