Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Columns 24 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Laurien: ‘Achter De Perfecte Kerstfoto schuilt altijd een hoop drama’

Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Vorige week kreeg ze een hoop wisselende reacties op haar column waarin ze hondenbaasjes toesprak. Deze week houdt ze het, met de kerstgedachte in haar achterhoofd, maar even oppervlakkig. Ze vertelt hoe ze het voor elkaar krijgt om elk jaar weer Dé Perfecte Kerstfoto te maken van haar gezin.

“Ik geef best eerlijk toe dat ik hou van mooie kleding bij m’n kindjes. Zo ben ik vooral gek op Deense en Zweedse kinderkledingmerken en ook Nederlandse merken kunnen er wat van. Meestal is de kleding die ik koop zandkleurig of beige (ja, daar zit verschil in) of heeft het een andere aardetint. Soms pak ik uit met een kleurtje, maar dan vaak wel een vergrijsde kleur. Alles past bij elkaar en daar hou ik van. Picture perfect, denk je misschien. Maar achter die mooie kleertjes verschuilen zich ook niet zo perfecte dingen… Denk: Insta life vs real life.

Ik kan me helemaal verheugen op Dé Kerstfoto. Dat is de foto die we sinds een paar jaar rond Kerstmis met ons gezin maken bij de kerstboom. Leuk voor later. Foto’s met kind 1 bij de boom, daarna foto’s met kind 1 en 2. En dit wordt onze tweede kerstfoto met kind 1, kind 2 en kind 3. Helemaal leuk om ze dan dus mooi aan te kleden. Een tutu voor de kleinste, twee dezelfde prachtige gebreide truien in zandkleur voor de jongens. Voor mezelf een zacht vest in aardetint en de man krijgt natuurlijk ook een bijpassend lookje om aan te trekken.

Dé Perfecte Kerstfoto met Spiderman

Overigens ben ik de enige in huis die hiervan geniet. Achter de mooie foto die er meestal wel uit voorkomt, schuilt namelijk altijd een hoop drama. Kind 1 wil namelijk echt niet op de foto. Kind 2 doet altijd precies niet wat ik vraag. Kind 3 vindt het nog wel leuk. Denk ik. Kind 4 lacht mee als een boer met kiespijn. Ehm, de man bedoel ik. Die vindt het absoluut niet leuk. Maar, ze moeten. Het is het enige wat ik van ze vraag tijdens de kerstdagen en dat weten ze. En ik krijg het altijd weer voor elkaar om er toch een gezellige foto uit te halen.

Maar, dit jaar heb ik een vermoeden dat het anders gaat zijn, want even terugkomend op die kleding… Eigenlijk trekken de kinderen altijd aan wat ik neerleg voor ze. Alleen, de middelste van bijna vier denkt dat hij Spiderman is. Hij loopt in huis rond met zijn pink en wijsvinger naar voren wijzend, want daar komt zijn web uit. Daarbij maakt hij een of ander sissend geluid. Natuurlijk hoort bij dat karakter geen mooie beige, door mama uitgezochte, outfit. Mopperend trekt hij dan ook elke ochtend zijn kleding aan. Maar zodra we zijn broer hebben afgezet op school en we weer thuis zijn, doet hij zijn pyjama weer aan. Zijn Spiderman-pyjama… En daar loopt hij vervolgens de hele dag in rond. Een blauw met rode pyjama met een grote spin voorop. Als ik ergens niet van hou…

Goed chantagemateriaal

Dat past dus zeker niet in mijn perfecte kerstplaatje. Om die reden zou ik, voordat ik moeder werd, nooit dat soort dingen in huis halen. Maar ja, zo werkt het niet hè. Als je eenmaal kinderen hebt, dan word je toch wat milder in bepaalde dingen. En creativiteit en fantasie vind ik ook heel erg belangrijk om te stimuleren, dus ja… Er ligt een Spidermanpak onder de kerstboom. En een groen Ninjagopak. Om. Te. Huilen. Want ik weet nu al dat daar 24/7 in geleefd gaat worden. Weg picture perfect dus. Ik moet Dé Perfecte Kerstfoto dus goed aanpakken.

Die cadeaus  onder de boom zijn namelijk wel heel goed chantagemateriaal om toch Dé Kerstfoto te kunnen maken, nietwaar? Want: eerst mooie kleertjes aan voor de foto, dan mogen jullie dáárna kijken wat er in de pakjes zit. Om vervolgens alle kerstdagen in die vreselijke verkleedpakken rond te lopen, maar hé, dan heb ik wel mijn Insta-perfect picture. Vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben die dit soort dingen doet…

Dank je wel voor het lezen van mijn colum(s). Ik wens jullie allemaal heel fijne kerstdagen met je gezin, vrienden of je viervoeter. Dagen vol liefde en warmte. En een geweldig, magisch en gezond 2023 waarin iedereen lief is voor elkaar. Tot in het nieuwe jaar! Liefs, Laurien”

Laurien: ‘Ook ik heb een treurig beige kinderkamer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme