Periodsomnia: vrouwen verliezen in hun leven vijf maanden slaap door hun menstruatie

Gezondheid Lisa van den Akker 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Iedereen die weleens ongesteld is geweest, weet dat dit de nodige ongemakken met zich mee brengt. Daarnaast heerst er ook nog steeds veel schaamte omtrent de menstruatie. Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld bang om door te lekken. Die onrust en onzekerheid leidt volgens onderzoekers tot slapeloosheid – ook wel periodsomnia genoemd.

Vrouwen verliezen in hun leven gemiddeld vijf maanden slaap als gevolg van hun menstruatie, blijkt uit recent onderzoek van Libresse. Zo zorgen krampen bij meer dan de helft van de vrouwen voor slaapverlies en angst voor doorlekken bij een derde van de vrouwen. Dit slaapverlies wordt ook wel periodsomnia genoemd.

Eerder schreven we al dat vrouwen ook vóór hun menstruatie al slecht slapen. Geen wonder dus als je tijdens en na je menstruatie doodmoe bent.

Periodsomnia

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid (56 procent) van Nederlandse vrouwen slechter slaapt door hun menstruatie. 21 procent zegt zich dan ook ‘uitgeput’ te voelen tijdens deze dagen. Ook de onrust om mogelijk door te lekken, kan een ingrijpend effect hebben op hoe goed en hoeveel vrouwen slapen. Bij een op de vijf Nederlandse vrouwen zorgt deze angst voor een slechte nachtrust. Die angst is niet onterecht, want wanneer het lichaam ‘s nachts in een ontspannen toestand verkeert, verliest het ook daadwerkelijk meer bloed.

Angst voor doorlekken

Als bescherming voor het doorlekken gebruikt de meerderheid van de vrouwen maandverband tijdens hun menstruatie. Toch voelt dit voor een derde van de vrouwen niet voldoende, zij dragen oud of meerdere lagen ondergoed als extra beschermingslaag, blijkt uit het onderzoek. Ook slaapt 30 procent in bepaalde houdingen om het risico op doorlekken van hun maandverband te verkleinen.

Meer dan de helft van de vrouwen geeft aan het niet prettig te vinden om bij anderen te logeren of op vakantie te gaan tijdens hun menstruatie en een op de vijf zou liever een afspraakje mislopen dan dat iemand een vlek op hun pyjama of beddengoed ziet.

Yoga tijdens je menstruatie

Menstrueren zorgt dus voor veel vrouwen voor lange nachten van slapeloosheid. Van draaien en woelen, hopen dat hun maandverband op zijn plaats blijft en het nemen van een warm bad om 2.00 uur ‘s nachts. Maar wat kun je nu doen om die ongemakken te verminderen? Yoga, zegt yogalerares Milou Turpijn. “Yoga is bij uitstek een vorm van beweging die je kan helpen wanneer je last hebt van menstruatieklachten”, zegt Turpijn. “Zo kun je met specifieke houdingen de bloedtoevoer verbeteren, bindweefsel versoepelen en spieren stretchen die verkrampt zijn. Daarnaast hebben mensen vaak de neiging wanneer ze pijn ervaren om oppervlakkig te ademen en het lichaam vast te zetten. Yoga helpt om het gehele lichaam te ontspannen, de ademhaling te verdiepen en het zenuwstelsel te kalmeren.”

Uitgeput tijdens je menstruatie

Wat kun je doen als je toch oververmoeid bent geraakt? Hoewel het verleidelijk is om naar de chocola te grijpen, is het handiger dat je toch gezond blijft eten. Blijf ook voldoende water drinken en… ook al heb je er waarschijnlijk absoluut geen zin in; sporten helpt ook bij die vermoeidheid. Je hoeft jezelf niet helemaal af te matten in de gym. Een wandeling van een half uurtje, of dat yogalesje geeft je energielevel al een megaboost. Bovendien zorgt het ook voor een betere nachtrust. Zo kom jij je maandelijkse energiedip wel te boven.

Om meer aandacht te vragen voor dit slaapprobleem organiseert Libresse samen met Milou Turpijn “Midnight Period Yoga”, een livestream om verlichting te bieden bij nachtelijke menstruatiekrampen. De online yogales is dinsdag 13 september voor iedereen te volgen via het Instagram-account van Milou Turpijn om 21.30 uur.

De reden waarom je vaak uitgeput bent tijdens je menstruatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme