Jorinde (36): ‘Onze peuter is een moeilijke eter en daar maak ik me soms best zorgen om’

Persoonlijk Laurien Bleeker 22 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Peuters staan er niet om bekend goede eters te zijn, maar moeder Jorinde zit vaak met haar handen in het haar om haar driejarige zoontje dat helemaal niets wil eten. Ze maakt zich zorgen omdat hij een moeilijke eter is en hij dus maar weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Jorinde (36): “Ons middelste zoontje is nu net drie jaar en hij is een superlief en vrolijk ventje. Hij speelt heel graag buiten en gaat ook graag naar de opvang om met andere kindjes te spelen. Eigenlijk gaat het hartstikke goed met hem, maar toch maar ik me zorgen. Hij is namelijk echt een moeilijke eter en ik weet zeker dat hij niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt per dag.

Als baby at hij nog wel groentehapjes die ik dan zelf maakte in zo’n stoomapparaat. Ik pureerde het en voerde hem met een lepeltje. Maar op een gegeven moment weigerde hij die hapjes nog te eten. Ik dacht toen nog dat het kwam omdat hij groter werd en met ons mee wilde eten. Dus gaven we hem te eten wat we zelf aten in de avond. Dat was voor even interessant, maar het meeste eten belandde op de grond.

Dat hij een moeilijke eter is zou slechts een fase zijn

Op zich niet gek denk ik, want als ik met vriendinnen met iets oudere kindjes sprak, riepen ze dat dat vanzelf wel weer over ging. Het zou een fase zijn en ik moest me niet zo druk maken, liet ook het consultatiebureau aan me weten. Maar in de weken daarna belandde elk bord met eten op de grond. Ook gesmeerde broodjes slingerde de peuter door de eetkamer en van groente moest hij helemaal niets hebben. Zelfs komkommer wat toch elk kind eet, ging er niet in.

Nadat hij een keer flink verkouden was geweest en echt heel weinig had gegeten, had ik van die knijpzakjes gekocht. Hij moest toch iets binnenkrijgen dacht ik. Nou, dat was een succes. Hij vond zo’n zakje het einde en dronk het helemaal op. Ik blij, want zo kreeg hij tenminste iets van voedingsstoffen binnen. Maar vanaf dat moment at hij verder dus helemaal niets meer.

Fruit weigerde hij nu ook, behalve bananen. Groente wilde hij niet meer, pasta niet, rijst niet en zo kan ik nog wel even door gaan. ‘Zakkie, zakkie’, roept hij nu wanneer hij trekt heeft. Want tot op heden is dat nog steeds maar een van de weinige dingen die hij eet. Zelfs de vriendinnen die ik toen sprak, beamen nu dat hij inderdaad wel een moeilijke eter is en dat het geen fase meer lijkt te zijn. En ook het consultatiebureau deelt die mening, al houden zij vol dat ik me geen zorgen hoef te maken. Maar geen brood, geen groente en fruit, geen vlees of vis eten, dat kan toch niet gezond zijn voor een kind?

We hopen dat hij eroverheen groeit

Sinds kort maak ik wel zelf knijpzakjes en dan doe ik daar smoothies in met wat yoghurt erdoor en fruit en groente. Gelukkig eet hij de meeste daarvan wel op. En oma heeft ontdekt dat hij van die droge mariakoekjes erg lekker vindt, dus dat is de snack voor tussendoor en daar moeten we het voor nu maar mee doen. En we hopen dat hij er over een tijdje overheen groeit en wat meer met ons mee gaat eten…”

Een handig overzicht: dit is ongezonde voeding voor je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme