Eropuit met je schoonfamilie: 5x waarom dat leuk is (en 3x waarom dat minder leuk kan zijn …)

Eropuit Ruth Oei-Abraham 23 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Gezien de situatie waarin we nu zitten, kiezen de meeste Nederlanders ervoor om vakantie in eigen land te vieren. Gezellig een fietsvakantie met je gezinnetje, een weekendje weg met jouw familie of een dagje op stap met je schoonfamilie.

Yup, je leest het goed: ‘een dagje op stap met je schoonfamilie’. Voordat je mij voor gek verklaart, het gaat om ‘een dagje’ – een wereldreis met je schoongezelligheid raad ik af. Maar een dagje iets leuks ondernemen met de ‘koude kant’ heeft wel degelijk voordelen.

Vijf redenen waarom een dagje op stap met je schoonfamilie best een goed idee is

1. Het is natuurlijk altijd leuk voor de kinderen om een hele dag door te brengen met hun neefjes en nichtjes.

2. Mooi weer, lekker buiten en de kinderen vermaken elkaar. Oftewel, de ideale omstandigheden om (bij) te praten met je schoonzus.

3. Of met je schoonmoeder. Je partner kan op de kids letten zodat jullie kunnen keuvelen over het weer, de buurvrouw en andere buurtroddels. Maar dit kan ook wel het moment zijn om een goed gesprek te hebben over jouw werk, haar hobby’s en andere dingen die jullie bezighouden.

4. Wanneer het lunchtijd is hoeft niemand ‘druk-druk-druk’ de keuken in. Klaargemaakte broodjes, pakjes drinken voor de kids en wijn voor de volwassenen – binnen vijf minuten staat het op een kleedje zonder dat er schoonouders zijn gesneuveld in de keuken.

5. Zorg voor genoeg afleiding voor het grut. Een weids grasveld, een bos met fijn veel verstopplekken of een speeltuin met veel klimrekken: zolang ze zich maar lekker lang kunnen vermaken. Want een keer ongestoord met de hele schoonfamilie praten over koetjes, kindjes en kalfjes zonder te worden onderbroken, zorgt ook voor een hechte(re) band.

Goed, goed, het leven is geen sprookje: drie redenen waarom het níet het allerbeste idee is

1. De grote ‘kijk-en-vergelijk’ show kan beginnen tussen de ideale kinderen van je schoonzus en jouw stampvoetende kinderen.

2. Neem een notitieboekje en pen mee, want je schoonmoeder heeft vast een waslijst aan handige opvoedtips voor je. Of je daar nou om hebt gevraagd of niet. ‘Ben je met Jimmy al bij de orthodontist geweest, want zijn tanden staan wel erg naar voren.’ En dat Sophie van vijf nog steeds met zijwieltjes fietst, ‘ze is vast de enige in haar klas.’

3. Je partner vergeet dat hij bij jou ‘hoort’ en al een goed aantal jaar niet meer het ‘perfecte, gehoorzame zoontje van mams’ is. Dus elke bitse opmerking van je schoonmoeder zal je zelf moeten trotseren.

Om ervoor te zorgen dat je echt alleen te maken hebt met de leuke kant van een uitje met de schoonfamilie, zijn onderstaande tips het onthouden waard.

Drie handige tips waardoor er níets mis kan gaan

1. Zorg voor genoeg speelruimte en genoeg vermaak voor de kinderen. Van een speeltuin tot een voetbal, zolang het maar voorkomt dat de kinderen zich gaan vervelen en ruzie gaan maken.

2. Uitgebreide lunches bij je schoonouders in de achtertuin klinkt idyllisch, maar het levert schoonmoeder onnodig veel stress op. Picknicken in het park met een simpele maar smakelijke voorverpakte lunch voorkomt gekibbel. Bonuspunten als je vooraf afspreekt wie wat meeneemt.

3. Tel tot tien. Of tot honderd-en-tien, als dat nodig blijkt. Maar probeer conflicten en irritaties te voorkomen. Negen van de tien keer is ‘het sop de kool niet waard.’

Meer schoonfamilie-verhalen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme