Loes (32): ‘Terwijl mijn peuter bij de oppas is, ga ik uit en gebruik ik drugs’

Persoonlijk Vera Guldemeester 7 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Loes is BAM-moeder en ze vindt dat erg heftig. Dag en nacht aanstaan, zo had ze het van te voren niet bedacht. Om zichzelf even weer Loes te voelen, gaat ze uit. “Tijdens het uitgaan gebruik ik altijd drugs. Een snuifje hier en een pilletje daar, heerlijk.”

“Vier jaar geleden wist ik zeker dat ze BAM-moeder wilde worden. Ik had geen zin in een relatie en de bemoeienis van een man. Ik werkte hard en spaarde alles wat ik kon sparen, om mijn toekomstige kind alles te kunnen bieden. Een halfjaar later was ik er klaar voor. Ik bestelde in het buitenland een paar ‘rietjes’ met sperma en bracht deze bij mezelf in. In ronde zes was het raak.

Huilbaby

De zwangerschap en bevalling gingen prima. Daarna begon het echte werk pas. Mijn zoon Louis bleek een echte huilbaby te zijn. Ik wist niet meer waar ik het moest zoeken. Dag en nacht huilde hij. Bijna iedere week zat ik wel bij een osteopaat, een kinderarts of de huisarts. Niemand wist wat er aan de hand was. Pas na zes maanden nam het huilen wat af. Ik was gebroken.

Geen moment om bij te komen

Omdat ik alles alleen deed, met af en toe een uurtje hulp van mijn broer of moeder, had ik geen moment om bij te komen. Soms nam ik een dag vrij en sliep ik, als Louis op het kinderdagverblijf zat, de hele dag bij. Maar ik was alsnog moe. Toen een vriendin van mij zei dat ik eens mee uit moest gaan, dacht ik dat ik het verkeerd verstond. Hoe brak zou ik de volgende dag dan wel niet zijn? Toch besloot ik te gaan. Ik moest er na een jaar moederschap gewoon even uit.

Even geen moeder zijn

Ik regelde een oppas voor mijn zoon en het werd een avond om nooit te vergeten. Ik wist niet dat ik het nog in mij had. Even voelde ik mezelf weer Loes in plaats van een oververmoeide moeder. Helemaal toen ik een pilletje op had. Na een paar uur geslapen te hebben, haalde ik Louis op bij de oppas. Ik was een wrak en brak, maar wel een blij wrak.

Tijdens uitgaan gebruik ik drugs

Vanaf dat moment heb ik tegen mijn vrienden gezegd dat ik vaker uit wil. Daarom regel ik nu al een ruim jaar lang elke twee of drie weken een oppas voor Louis en ga ik met mijn vrienden uit. Tijdens het uitgaan gebruik ik altijd drugs. Een snuifje hier en een pilletje daar, heerlijk. Het geeft mij energie, zelfvertrouwen en ik word er blij van. Alleen op die manier kan ik even mijn oude ik zijn.

Leef van feest naar feest

In de tussenliggende dagen of weken doe ik hard mijn best om een goede moeder te zijn, maar ik word alweer blij als er weer een leuk feest aankomt. Dan bloei ik helemaal op. Wat eerder als overleven voelde, voelt steeds meer als leven. Als uitgaan en een beetje drugs daarbij kan helpen, waarom niet?”

Bodine (24): ‘Ik word altijd voor de oppas aangezien’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme