Op deze 4 soorten verlof heb je recht als je een kind krijgt
Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Je moet veel dingen regelen en je voorbereiden op de komst van een baby. Gelukkig heb je recht op verlof om je hier nog meer op te focussen. Er zijn verschillende soorten verlof, we zullen ze hier duidelijk op een rijtje zetten.
Zo gaan we in op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en ouderschapsverlof.
Zwangerschapsverlof
Tegen het einde van een zwangerschap mag een zwangere vrouw met zwangerschapsverlof. Zwangere vrouwen hebben recht op zes weken zwangerschapsverlof, dus dat is vanaf week 34. Dit verlof duurt tot en met de bevallingsdag.
Was jij voor je verlof nog aan het werk? Geen zorgen, dan heb je tijdens je zwangerschapsverlof recht op een zwangerschapsuitkering.
- Zo bereken je je zwangerschapsverlof en zoveel procent van je loon wordt doorbetaald
- Zo ziet zwangerschapsverlof er wereldwijd uit
- 5x ‘ongebruikelijke’ vragen die je kunt stellen voor je zwangerschapsverlof
- Zwangerschapsverlof? Met deze 20 activiteiten verveel je je zeker niet
Bevallingsverlof
Na de bevalling gaat je bevallingsverlof in, waar je minstens tien weken recht op hebt. Als je kind na de uitgerekende datum wordt geboren, dan wordt jouw bevallingsverlof daardoor niet korter.
En andersom geldt: als je baby eerder wordt geboren, dan mag je de dagen dat jouw verlof korter duurde, bij jouw bevallingsverlof optellen.
Ook als je ervoor kiest om vier of vijf weken zwangerschapsverlof te nemen en dus geen zes weken, dan kun je de overige week/weken bij je bevallingsverlof optellen.
- Dilemma: ‘Zal ik mijn bevallingsverlof verlengen of zal ik daarna direct weer aan het werk gaan?’
- Langer bevallingsverlof? ‘Je bent niet binnen drie maanden weer jezelf’
Geboorteverlof
Ook de partners hebben recht op verlof, dat wordt ook wel partnerverlof, vaderschapsverlof of geboorteverlof genoemd. Waar zij tien jaar geleden nog maar drie dagen vrij kregen na de geboorte van hun kind, is dat in de afgelopen jaren uitgebreid.
Sinds 1 juli 2020 hebben partners het recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof. Zij krijgen dan een uitkering in die periode. Zij moeten dit verlof binnen zes maanden na de geboorte opnemen.
- Volledig opnemen van geboorteverlof en verdelen babyzorg is steeds populairder
- Minimaal vier weken partnerverlof? ‘Aan een luie hork heb je niks’
Ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof houdt in dat ouders het recht hebben om voor een bepaalde tijd minder te werken. Voorheen was ouderschapsverlof in Nederland beperkt tot enkele weken onbetaald verlof, maar sinds een paar jaar heeft Nederland het ouderschapsverlof aanzienlijk uitgebreid.
Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. Ook kun je voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Je hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken.
- Ouderschapsverlof: hoe lang heb je er recht op en wat krijg je betaald?
- Waarom het broodnodig is dat het ouderschapsverlof naar 9 weken gaat
- Petitie 21e-Eeuws Verlof: langer en gendergelijk ouderschapsverlof voor ouders