Volledig opnemen van geboorteverlof en verdelen babyzorg is steeds populairder

Zwanger Lise Steegmans 11 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Het volledig opnemen van het ouderschapsverlof is steeds populairder in Nederland. Bleek in 2019 nog dat weinig partners gebruik maken van het ouderschapsverlof, nu is zestig procent van de partners van plan het volledige geboorteverlof van vijftien weken op te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Negenmaandenbeurs.

Naast het geboorteverlof blijkt ook het beeld van de zorgtaken te veranderen.

Ouderschapsverlof en zorgtaken

Vanaf 1 augustus 2022 komt het (deels) betaalde ouderschapsverlof op vijftien weken. Bijna zes op de tien partners wil dit ouderschapsverlof volledig opnemen bij de geboorte van hun kind. Vier op de tien zullen geen verlof opnemen of slechts een deel ervan. Reden hiervoor is dat de partner een eigen bedrijf of onderneming heeft of de werkgever slechts een deel van het verlof betaalt.

Zorgtaken

Wat betreft de zorgtaken: die worden inmiddels gelijk verdeeld, terwijl dit zes jaar geleden nog dertig procent bedroeg.

Zodra de baby er is, willen de ouders de zorgtaken gelijk verdelen. Bij 27 procent van de respondenten blijven beide ouders evenveel werken. Toch verwacht 45 procent van de moeders minder te gaan werken, tegenover twaalf procent van de partners. “Het is een positieve ontwikkeling dat men de zorgtaken eerlijk wil verdelen”, zegt Daniëlle Meester van de Negenmaandenbeurs. “Ook het feit dat meer dan de helft van de ouders alle 15 weken geboorteverlof wil opnemen, laat een positieve kentering zien.”

Aan het onderzoek deden ruim 400 mensen mee, waarvan 229 zwangere vrouwen. De Negenmaandenbeurs wordt van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 mei gehouden in RAI Amsterdam.

Vergoeding

Niet alleen hebben ouders vanaf 2 augustus van dit jaar recht op negen weken ouderschapsverlof. Ook is de vergoeding van het ouderschapsverlof aangepast. In tegenstelling tot een eerder besluit krijgen ouders geen dagloon van 50 procent, maar van 70 procent vergoed.

Famme’s redacteur Lise sprak laatst met Nederlandse vrouwen die werken in het buitenland over het geboorte- en ouderschapsverlof aldaar. Het verhaal dat het meeste indruk maakte? Die van Diana uit Zweden.

Zo zit het in andere landen met ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme