Spetteren maar! Heeft peuterzwemmen eigenlijk wel zin?

Algemeen Valéry de Voijs 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Samen met je baby of peuter het water in: het klinkt superleuk, maar is het eigenlijk wel zinvol? Waarschijnlijk geniet jij enorm als je je kind voor het eerst in het water ziet spetteren, maar of peuterzwemmen écht zin heeft, is nog maar de vraag.

Nicole Hoogwerf (voormalig direceut van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) vind in ieder geval van wel: “Laat ze vertrouwd raken met het water, maar laat ze nog geen zwemslagen leren.”

Wennen aan het water met peuterzwemmen

Voor je baby of peuter is het dus al voldoende om in het water te zijn. En dan niet het warme bad in je eigen badkamer thuis, maar in een (openbaar) zwembad. Zo kunnen jonge kids dus ook al wennen aan het water, voor ze beginnen met de ‘echte’ zwemles. Peuterzwemmen begint bij sommige zwembaden al vanaf zes weken (wow!). Het gaat dan natuurlijk niet om het leren van een vlinderslag. Kinderen die als baby of peuter al in het zwembad zijn geweest voelen zich tijdens de latere zwemlessen een stuk vrijer, volgens Ton Bothoff (directeur sportcomplex Merwestein).

Geen schoolslag

Hoogwerf deelt de mening dat peuterzwemmen vooral bedoeld is om kinderen aan het water te laten wennen. De verleiding om kinderen toch een schoolslag te leren wordt dan ook afgeraden. En dat klinkt best logisch. Zie je je baby al een borstcrawl doen?

Waarom raak je zo moe van zwemmen?

Zwemles

De meeste zwembaden bieden de standaard zwemlessen vanaf vijf jaar. Ook in het sportcomplex van Bothoff worden de basisvaardigheden van het zwemmen vanaf deze leeftijd aangeboden. De meeste kinderen zijn vanaf hun vierde levensjaar in staat om de eerste zwemlessen te nemen, maar om teleurstellingen te voorkomen worden de zwemlessen vanaf vijf jaar aangeboden.

Toch wilt de KNZB benadrukken dat er ook genoeg kinderen zonder baby- en peuterzwemmen na hun vijfde jaar enthousiast het water in springen. Het kan voor sommige kids dus fijn zijn om alvast aan het zwembadwater te wennen, maar als je merkt dat jouw zoon of dochter de uitstapjes naar het zwembad niet kan waarderen, dan is dit natuurlijk geen ramp.

Waarom zwemmen en yoga een gouden duo zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme