Pindakaas is niet goed voor iedereen! En dit is waarom:

Gezondheid Inga Stoit 6 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

De een is er dol op terwijl de ander het super vies vindt, we hebben het natuurlijk over pindakaas! Naast de smaak zijn de meningen verdeeld over of het goed voor je is. Sommige mensen kunnen namelijk intolerant zijn voor pinda’s dus voor hen is pindakaas niet de meest ideale optie. Andere mensen ervaren dit broodbeleg als een voedzaam smeersel en zweren erbij.

Pindakaas is niet goed voor iedereen. Dit heeft te maken met het verteringsproces. Hoe dat precies zit, lees je hieronder:

Pinda’s zijn geen noten

Pinda’s horen bij de peulvruchten familie en dus niet bij de noten fam. Veel mensen hebben last met het verteren van peulvruchten. Zo kunnen voeding als kikkererwten, sojabonen, linzen, erwten en pinda’s (en dus ook pindakaas) spijsverteringsklachten veroorzaken. Pindakaas kan dus voor sommige mensen een opgeblazen gevoel en gasproblemen veroorzaken. Als dit zo is, zijn noten als cashews, amandelen en paranoten vaak een betere optie om te eten.

Pinda’s kunnen een bron van schimmel zijn

Pinda’s kunnen schimmels bevatten. In het ergste geval bevatten ze aflatoxine, wat kankerverwerkend is. Gelukkig is er een strenge controle op pinda’s dus dit zal niet snel het geval zijn. Pinda’s uit warmere landen vormen een groter gevaar, maar daar komen wij gelukkig niet snel mee in aanraking. Pindakaas van grote pindakaasleveranciers bevatten al helemaal geen toxines, maar daarentegen kunnen ze wel hoge hoge trans-vetgehaltes en toegevoegde suikers bevatten.

Sommige mensen hebben juist baat bij pindakaas

Het kan zijn dat je pindakaas veel beter kan verdragen dan noten, omdat je door het eten van noten (cashewnoten, amandelen en paranoten) last kan krijgen van een opgeblazen gevoel en gasvorming. Je kunt het vooraf dus nooit zeggen en zult het zelf moeten ondervinden. Kijk naar hoe je lichaam erop reageert en ervaar de verschillen.

Conclusie:

Pindakaas is goed voor sommige mensen maar dus niet voor iedereen. Pinda’s kunnen een reactie in je lichaam veroorzaken, maar dat hoeft niet bij iedereen het geval te zijn. Ervaar daarom zelf of je lichaam op bepaalde noten reageert door verschillende spreads (op verschillende momenten) te proeven.

Maak, proef en geniet van dit recept: Deze pindakaas-chocolade snack is heerlijk én goed voor de bloedsuikerspiegel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme