Helaas is het operatief verwijderen van de placenta soms nodig, zo gaat dat

Bevallen Laurien Bleeker 27 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Na de geboorte van je baby is het tijd voor de placenta om naar buiten te komen. Vaak gebeurt dit binnen een half uur na de geboorte van je baby. In sommige gevallen blijft de placenta zitten en is het nodig om te operatief te verwijderen.

Komt je placenta niet binnen een half uur los, dan wacht je verloskundige of gynaecoloog vaak nog even af. Soms duurt het even en kan de verloskundige oxytocine aanbieden. Dit wordt gegeven in de vorm van een prik in je been en het bevordert het samentrekken van je baarmoeder zodat de placenta los komt en geboren kan worden.

Vaak wordt een placenta na het geven van oxytocine, na het doen van een plas of na het geven van borstvoeding toch snel geboren. Heel soms komt de nageboorte niet. In dat geval is het nodig om de placenta operatief te verwijderen, omdat het anders gevaar voor de moeder oplevert.

De placenta operatief verwijderen

Ben je thuis bevallen en wordt je placenta niet vanzelf geboren, dan word je met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis krijg je een lichte narcose.

Hoe halen ze de placenta eruit?

Meestal wordt je placenta vaginaal verwijderd. Dat betekent dat de gynaecoloog met een hand via je vagina en baarmoedermond je baarmoeder in gaat. Met de andere hand wordt tegendruk gegeven op je buik. De placenta wordt uit je baarmoeder gehaald en er wordt gecheckt of er geen kleine stukjes overblijven. Die kunnen namelijk gaan ontsteken. Wanneer alles verwijderd is, is de operatie geslaagd. Deze vorm van het operatief verwijderen van de placenta heet manuele placentaverwijdering.

Hoe lang duurt de operatie om de placenta te verwijderen?

De arts heeft even de tijd nodig om een lange handschoen aan te trekken, de narcose moet z’n werk doen en dan kan de operatie beginnen. Soms is een placenta zo gevonden en kan die meteen worden losgemaakt van de baarmoeder. Soms duurt dat even of blijven klein stukjes zitten. Die moeten er allemaal uit. Het verschilt dan ook per persoon hoe lang de operatie duurt.

Wat gebeurt er als de placenta blijft zitten?

Blijft een placenta zitten, dan blijven de bloedvaten open staan. De kersverse moeder kan dan veel bloed verliezen en dat kan levensgevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat een placenta niet langer dan een uur blijft zitten. Gelukkig zijn er veel dingen die de verloskundige kan doen om de placenta een handje te helpen. Denk aan de oxytocineprik en meeduwen op de buik, je kunt zelf borstvoeding geven aan je baby en een beetje meepersen. In veel gevallen wordt de placenta dan gewoon geboren.

placenta supplementen

Hoeveel geld is een placenta waard?

Staat dat hier nu echt? Jawel, want een placenta kan een aardig zakcentje opleveren. Zo ontvang je in China maar zo’n 25 euro voor de moederkoek. Legaal is het niet, dus we adviseren je dan ook om iets anders te doen met je placenta. In Nederland kun je er bijvoorbeeld kunst van laten maken, het orgaan laten verwerken tot supplementen of smoothies ervan maken in je kraamweek. Wat je met je placenta doet (behalve aanbieden voor verkoop, want het is een orgaan) mag je zelf weten. Wil je de placenta zelf houden, zet dit dan wel in je geboorteplan, want meestal wordt de moederkoek na de geboorte weggegooid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme