Wil jij je kind plantaardig opvoeden? Hier moet je op letten

Eten Bedrock 4 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je zelf vegan bent en ouder wordt, overweeg je misschien om je kind ook plantaardig op te voeden. Je kinderen vegan opvoeden kost wat meer moeite, want je moet bij kinderen extra goed opletten of ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen om te groeien, maar het is zeker niet onmogelijk of gevaarlijk.

Wil jij je kinderen plantaardig opvoeden? Wij leggen uit hoe je dit kan aanpakken en waar je op moet letten.

Wat betekent vegan opvoeden?

Als je het belangrijk vind om je kind een duurzame levensstijl mee te geven is veganistisch eten een mooi startpunt. Zo leer je jouw kind van kleins af aan bij dat je geen vlees of zuivel hoeft te eten, voeding die een negatieve milieu impact heeft, om gezond te leven.

Maar wat verstaan we ook alweer onder veganistisch? Veganisten eten geen dieren, gebruiken niet iets dat van een dier afkomstig is of op een dier getest is. Voor je opvoeden betekent dus onder andere dat je dus veganistisch eten geeft aan je kinderen na borstvoeding of kunstvoeding, geen leren schoenen of kleding koopt en diervriendelijke verzorgingsproducten gebruikt.

Wat zijn de risico’s van plantaardig opvoeden?

Een vegan levensstijl is heeft veel positieve effecten, maar het is ook goed om je te beseffen dat het onvoldoende binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen voor kinderen grote gevolgen kan hebben.

Als je dierlijke producten niet goed vervangt, kan het zijn dat kinderen te weinig voedingstoffen binnenkrijgen om te groeien en zich te motorisch te ontwikkelen, zegt het Voedingscentrum.

Voor het ontwikkelen van stevige botten en een goede motoriek hebben kinderen voldoende calcium, vitamine D en genoeg gezonde vetten nodig. Het is belangrijk om goed op te letten of kinderen die genoeg binnenkrijgen.

Als je twijfelt of je kind voldoende van deze belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, is het verstandig om advies te vragen aan een in vegan voeding gespecialiseerde diëtist en die op tijd in te schakelen, raadt het Voedingscentrum aan.

Waar wil je op letten?

Wat zijn dan precies die voedingsstoffen die meer in dierlijke voeding zitten en minder in plantaardige voedingsmiddelen? Het gaat hierbij vooral om: eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12, calcium, jodium en vitamine D. Vitamine B12 is niet uit plantaardige producten te halen en is dus belangrijk om bij te slikken als supplement.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat kinderen toch deze belangrijke stoffen om te groeien binnen krijgen? Wij zetten de belangrijkste voedingsstoffen op een rij met tips.

Eiwitten

Om genoeg eiwitten binnen te krijgen is het van belang om goed af te wisselen in eiwitrijke producten. Hierbij kun je denken aan:

  • peulvruchten, zoals zwarte bonen, bruine bonen, linzen en kikkererwten
  • tofu en tempeh
  • noten, pinda’s, pitten en zaden (let op: noten kun je het beste geven als notenpasta zoals pindakaas en amandelpasta in verband met verstikkingsgevaar van noten)

Ijzer

Om voldoende ijzer binnen te krijgen heb je twee voedingsstoffen nodig: ijzer en vitamine C. Deze laatste zorgt er namelijk voor dat de ijzer ook door het lichaam kan worden opgenomen. Goede combinaties van ijzer en vitamine C zijn een volkoren bruin broodje met pindakaas en banaan, rauwkost naast een warme maaltijd of rode paprikareepjes als tussendoortje.

Calcium

Voor het groeien van botten is calcium een belangrijke voedingsstof. Vervang zuivel door sojadrank met toegevoegde calcium en vitamine B12 en je hebt twee belangrijke voedingstoffen in één klap.

De smaak voor sojamelk is voor de meeste kinderen even wennen. Je kan er met puur cacaopoeder chocolade sojamelk van maken om het iets aantrekkelijker te maken.  Andere calciumrijke voedingsmiddelen zijn donkergroene bladgroenten, met calcium gestremde tofu en gedroogd fruit.

Vetten

Plantaardige vetten zijn heel erg belangrijk voor kinderen op jonge leeftijd. Ze bevatten vitamine A, D en E en zijn essentieel voor de hersenontwikkeling. Naast een goede eiwitbron zijn noten, pinda’s, pitten en zaden ook goede vetbronnen volgens Veganisme.org.

Als je je kleintje een volkoren boterham met 100% pindakaas geeft zit je dus op twee vlakken al goed. Ook margarine op je brood smeren is een eenvoudige manier om aan je dagelijkse hoeveelheid gezonde vetten te komen.

Aanvullen met supplementen

Heb je genoeg calcium, vetten en eiwitten in de voeding van je kindje zitten? Vergeet dan tot slot niet vitamine B12, vitamine D en omega 3. Deze kun je het beste binnenkrijgen met supplementen.

Lees je goed in voordat je begint met het plantaardig opvoeden van je kinderen over de hoeveelheden die voor jouw kleintje wordt aangeraden en schakel een diëtist in als je er zelf niet uitkomt. Op deze website vind je nog meer aanvullende informatie over aanbevolen hoeveelheden van voedingsmiddelen, kindvriendelijke vegan recepten en dagmenu’s.

Going green: Waar je op moet letten als je een vegan dieet volgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme