Going green: Waar je op moet letten als je een vegan dieet volgt

Algemeen Valéry de Voijs 8 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Was je vroeger nog de enige uit je vriendengroep die een vegaburger bestelde? Tegenwoordig staan de schappen in de supermarkt vol met veganistische lekkernijen, en bij het bestellen van een cappuccino kreeg je standaard de vraag of je dat met havermelk zou willen. Vegan is niet alleen helemaal hip, maar kan ook nog eens een heleboel gezondheidsvoordelen opleveren. Mits je het goed doet natuurlijk. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Alles waar je op moet letten bij een vegan dieet check je hier.

Als jij je wilt aansluiten bij de vegan queens, is dat een beslissing waar je waarschijnlijk al een tijdje over na hebt gedacht. Je zult op het begin even moeten wennen en ook je lichaam zal zich afvragen what the hell aan het veranderen is. Het is daarom goed om erop te letten dat je voldoende vitaminen binnen krijgt, zodat er geen disbalans ontstaat.

Vegan

Vegetarisch, pescotarisch, veganistisch. En dan heb je natuurlijk nog jaïnisme of pollotarisme.. kan nogal verwarrend zijn eh? Bij een plantaardig dieet zoals veganisme, eet je niets wat afkomstig is van dieren. Natuurlijk geen vlees, kip of vis maar ook geen zuivel, kaas, eieren en (nogal een discutabel puntje) ook geen honing.

Waarom vegan?

Als jij aan een vegan vraagt waarom hij/zij geen dierlijke producten eet zal het antwoord gegarandeerd vallen onder één van deze redenen: 1. ‘ik doe het voor de dieren’ , 2. ‘ik doe het voor het milieu’, 3. ‘ik doe het voor mijn eigen gezondheid’ of 4. All of the above.

Waar op letten

Oude wijze heren hebben het al eens gezegd: het gaat er niet om wat je eet, maar wat je verteert. Oftewel gezond eten bestaat niet, maar het gaat er vooral op welke momenten je eet, en met name hoeveel je er van eet. Alles met ‘te’ ervoor is namelijk nooit goed (behalve tequila zou die gezellige oom dan zeggen). Zo kun je als echte vegan heel ongezond zijn, maar ook mega healthy. Het gaat er vooral om hoe je het doet. Een paar dingen waar je in ieder geval op moet letten:

1. Bronnen van eiwit, ijzer, B1 en B2

Als veganist moet je erop letten dat je voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B2 binnen krijgt. Deze voedinsstoffen kun je prima halen uit peulvruchten (zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen). Ook tofu is niet alleen mega lekker maar bevat ook nog eens veel eiwitten. Let er wel op dat tofu isoflavonen bevat. Dit lijkt op het oestrogeen hormoon, en kan in grote mate dus weer helemaal niet gezond zijn. Als snack tussendoor zal een handje nootjes je ook een boost geven. Walnoten bijvoorbeeld bevatten vitamine B1, B6 en B11, maar noten bevatten relatief wat meer koolhydraten.

2. Calcium

Normaal zou je genoeg calcium binnen krijgen door het eten van kaas, yoghurt of eieren. Bij een vegan dieet zul je dus moeten zoeken naar alternatieven. Tegenwoordig zijn er superveel opties om toch ‘s ochtends je kwark binnen te krijgen, of die tosti met gesmolten kaas op te kunnen peuzelen. Kies je voor soja yoghurt, zorg er dan wel voor dat je niet teveel soja binnen krijgt, aangezien het oestrogeengehalte. Zo vind je in bijna iedere supermarkt wel kokosmelk, amandelmelk of havermelk. Niet zo fan van zuivel? Dan kun je ook genoeg groenten opscheppen. In paprika of spinazie zit namelijk lekker veel calcium.

Juicy! 6x deze onbekende fruitsoorten zijn supergezond én lekker

3. Vitamine B12

Viramine B12 zit normaal in dierlijke producten. Als jij dus een plantaardig dieet volgt zul je hier extra op moeten letten. Hoewel het mogelijk is om B12 uit andere voeding te halen (zoals bijvoorbeeld zeewier) is het B12 gehalte vaak niet voldoende. Misschien zul je hier op het begin niet zo’n last van hebben maar als jij voor langere tijd als vegan junkie door het leven gaat is het slim om B12 tabletjes te slikken.

4. Ijzer

Een bleke huid, snel vermoeid en altijd buiten adem: allemaal tekenen dat jij een ijzertekort hebt. Als jij geen dierlijke producten zul je extra moeten opletten dat je genoeg ijzer binnen krijgt. Zo zul je erop moeten letten dat je voldoende groenten binnen krijgt. Maar net als oude wijsheden al zeiden: het gaat niet zozeer wat je eet, maar wat je verteert, sluit dat ook aan bij het ijzer wat je binnen krijgt. Als jij genoeg ijzer eet, in combinatie met vitamine C zal het ijzer sneller worden opgenomen in je bloed.

Dus… ervaren veganisten, kersverse veganisten, en alle vegan newbies: we’re all for it! Luister altijd goed naar je lichaam, en zorg dat je lekker in balans blijft! Smakelijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Voedingscentrum

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme