Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eten 25 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Juicy! 6x deze onbekende fruitsoorten zijn supergezond én lekker

Zeggen ze niet an apple a day, keeps the doctor away? Maar precies die appel zou je ook kunnen vervangen door een meer exotische variant. Steeds makkelijker verkrijgbaar en verdraaide lekker. Een warm welkom voor de pitaya en mangistan want deze onbekende fruitsoorten zijn gezond én lekker!

Bij de supermarkt zie je steeds vaker onbekende fruitsoorten liggen die je amper kent. Hoe smaken ze en wat kun je ermee? Kwestie van uitproberen dus. Wij helpen je op weg met een zestal onbekendere fruitsoorten die supergezond (en lekker!) zijn.

Onbekende fruitsoorten

Van deze fruitsoorten heb je wellicht nog nooit gehoord, maar ze bestaan echt!

Drakenfruit

Ook wel pitahaya genoemd (drakenvrucht) is een cactusvrucht in een roze of geel jasje met een roze of witte binnenkant met zwarte pitjes. De roze pitahaya bevat minder smaak, maar de gele rakker is lekker zoet en heeft iets weg van kiwi. Je kunt ‘m heerlijk uitlepelen, maar de roze is ook uitermate geschikt voor in een smoothie of fruitcocktail. Ook niet onbelangrijk, drakenfruit bevat vele antioxidanten en schijnt goed te zijn voor de stofwisseling, het genezen van wondjes, de hydratatie en je cholesterol.

Mangosteen

De mangosteen is geen familie van de mango, al zou je dat wel denken. Hij wordt ook wel mangistan genoemd en lijkt op het eerste oog een heel klein beetje op een lychee, maar het is een bes met een donkerrood schilletje. Mangosteen schijnt tongstrelend te zijn (smaak van druiven en aardbei) en wordt daarom ook wel God of the fruits genoemd. Daarnaast zit deze krachtige bes bomvol antioxidanten en vitamine C.

Gehoornde meloen

Deze langwerpige oranje, ovale vrucht met hoorntjes is familie van de komkommer en wordt ook wel kiwano genoemd. Qua smaak zou het een mix zijn van banaan, meloen en komkommer. Boordevol vitaminen aangezien de vrucht rijk is aan kalium, ijzer en vitamine A en C.

Jodenkers

Deze vrucht heeft zijn naam te danken aan de vorm, die lijkt op een middeleeuws hoedje van de Joden. De vrucht bestaat uit een soort omhulsel/kelk met daarin een oranje bes, net een lampionnetje. Wordt vaak tijdens de kerst in gerechten toegepast. Zo los minder lekker maar is wel supergezond. De kers bevat namelijk citroenzuur, vitamine C, physaline F (een veelbelovend middel tegen kanker) en ijzer.

Meloenpeer

De vrucht wordt ook wel pepino genoemd en is geel met paarse strepen. Zoals de naam al doet vermoeden smaakt de pepino naar een mix van meloen en peer (en een vleugje komkommer). De meloenpeer is een sappige vrucht met een hoog vitamine c-gehalte.

Jamaica-appel

De cherimoya is een tropische groene of lichtpaarse hartvormige appel met schubben, wit vruchtvlees en zwarte pitten. Schijnt te smaken naar een combinatie van aardbeien en slagroom (maar dan zonder de calorieën!) De appel zit vol met mineralen en antioxidanten (voornamelijk calcium en kalium) en vitamine C en B. Een topper onder de nieuwkomers

Een deskundige vertelt: dit is waarom klein fruit gezonder is dan groter fruit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme