Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Persoonlijk 4 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Fanneke: ‘Mijn partner maakt grappen ten koste van mij’

Dat de vriend van Fanneke een grappenmaker was, dat wist ze vanaf het begin. Alleen dat hij nu grappen maakt ten koste van haar, dat is iets waar Fanneke veel moeite mee heeft, vertelt ze aan Famme.

“Mijn vriend en ik zijn nu vijf jaar bij elkaar. We kennen elkaar al veel langer, want we zijn collega’s van elkaar geweest. Onze relatie begon pas toen hij bij een ander bedrijf ging werken. Toen hij die baan kreeg, spraken we af om contact te blijven houden. Maar die grappen..

Steeds een steek in mijn buik van zijn grappen

We zijn heel verschillend, dat wist ik al toen we collega’s waren. Ik kende hem als iemand die best luidruchtig kon zijn en die veel grappen maakt, terwijl ik best verlegen en wat onzeker ben en me liever op de achtergrond houd. Toch was er altijd een klik als we bij elkaar in de buurt waren. Ik voelde me dan minder terughoudend, hij liet zijn masker als grappenmaker vallen en was heel open naar mij toe.

Vlam in de pan

Ik vond hem al een hele tijd leuk, en later bleek dat hij ook al een tijd een oogje op mij had. Niet dat we al verliefd waren, maar we hadden wel meer dan gemiddeld interesse in elkaar. Een paar weken nadat hij aan zijn nieuwe baan begonnen was, spraken we af in een café.

We hadden dat nog nooit eerder gedaan, we hadden elkaar altijd alleen op kantoor gesproken. Dus een beetje zenuwachtig was ik wel. Zou het wel leuk zijn? Zouden we diezelfde klik nog voelen? Het bleek enorm gezellig te zijn en het was heerlijk om elkaar te spreken zonder collega’s in de buurt. Na de eerste date volgde een tweede en al snel sloeg de vlam in de pan.

Samenwonen

Onze relatie ontwikkelde zich snel. Omdat we elkaar al goed kenden, wisten we al wat we aan elkaar hadden. Na een jaar gingen we samenwonen en dat ging wonderbaarlijk soepel.

We wonen nu vier jaar samen, en ik vind het nog steeds fijn om mijn leven met hem te delen. We voelen elkaar aan, we kunnen goed praten met elkaar en hebben veel lol samen. Maar er is wel iets wat me steeds meer dwars begint te zitten en dat zijn de grappen die hij maakt.

Grappig

Hij is van nature gevat en grappig en heeft in gezelschap snel de lachers op zijn hand. Dat is al zolang ik hem ken en dat zal waarschijnlijk ook nooit veranderen.

Hij zal altijd de aandacht naar zich toe trekken. Als we samen zijn met anderen, ben ik degene die luistert en heel af en toe reageert, en is hij degene die het gesprek stuurt en lollige opmerkingen maakt. Zijn grappen zijn soms wel grof en ook niet altijd politiek correct, eerlijk gezegd. Maar ik weet ook dat hij in het echt niet zo in elkaar zit.

Bewijzen

Op zich heb ik er geen moeite mee dat alle aandacht in een gezelschap naar hem uitgaat en dat ik wat meer op de achtergrond ben, want dat is gewoon hoe we zijn. Bovendien zorgt hij altijd voor een gezellige sfeer.

Maar het valt me wel op dat het lijkt alsof hij zich moet bewijzen. Alsof hij grappig móet zijn en zonder die houding het gevoel heeft dat hij niets voorstelt. En er doet zich ook steeds vaker iets vervelends voor: hij maakt soms opmerkingen en grappen te koste van mij. Ik denk dat hij het niet doet om mij te kwetsen, maar ik ervaar het wel zo.

Nieuwe trends

Hij houdt bijvoorbeeld altijd het nieuws bij en is zeer goed geïnformeerd. Ik heb in veel onderwerpen totaal geen interesse, dus ik weet veel minder af van wat er in de wereld gebeurt en welke politieke discussies er gaande zijn.

Pas zaten we met wat vrienden op een terras en toen ging het erover dat in het journaal het ene na het andere treurige onderwerp langskomt. Toen zei hij lachend: ‘Misschien moeten ze Fanneke in dienst nemen, die leukt het wel op. Dan gaat het vooral over de nieuwe trends op het gebied van gordijnen en planten.’ Iedereen lachte, want iedereen weet dat ik het super leuk vind om me bezig te houden met ons interieur en dat de inrichting om de haverklap weer omgegooid wordt.

Onbenullig

Als hij mijn hobby er op zo’n manier in fietst en er dan ook nog heel hard bij lacht, geeft hij mij het gevoel alsof ik me met heel onbenullige zaken bezighoud en totaal niet doorheb waar het echt om gaat in het leven (volgens hem althans), namelijk de wereldpolitiek.

Ik lach als een boer met kiespijn als hij zo’n opmerking maakt, maar ik voel me super ongemakkelijk. Er zijn vaker dit soort momenten geweest de afgelopen tijd. Toen er verkiezingen waren, kon hij bijvoorbeeld het niet nalaten om regelmatig dezelfde grap te maken: dat wij thuis een rad in de slaapkamer hebben staan waar alle politieke partijen op staan en dat ik op de dag van de verkiezingen met een pijltje zou bepalen op welke partij ik zou gaan stemmen. Alsof ik een domme bimbo ben die nergens over na kan denken…

Ruzie

Elke keer als er zoiets gebeurt, voel ik een steek in mijn buik. Ik wéét dat ik het niet fijn vind, maar ik vind het lastig om er op dat moment zelf een gevatte opmerking over te maken. Pas als we thuis zijn, weet ik wat ik wil zeggen en dan draait het meestal uit op ruzie tussen ons. Hij vindt dat ik me niet aan moet stellen, ik kies er tenslotte zelf voor om me niet te verdiepen in al die onderwerpen. Ik voel me gekwetst en wil niet dat hij mij gebruikt als onderwerp van zijn grappen en lollig bedoelde opmerkingen.

Als we erover in gesprek gaan, snapt hij mijn uitleg uiteindelijk wel. Maar een paar dagen later is het dan toch weer raak. Ik weet niet goed wat ik hieraan moet doen. Zolang dit zo door blijft gaan, weet ik niet of wij het samen wel redden. Ik houd echt van hem, en ik weet dat hij ook van mij houdt. Maar ik wil ook dat hij mij respecteert.”

Heb je je lover gekwetst? Dit is de juiste manier om sorry te zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme