Waarom de babyfase de leukste fase is (én waarom niet)

Kinderen Maartje Scheffer 3 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

De babyfase is het eerste levensjaar van je kind waarin je kleine nog compléét afhankelijk van jou is. Een bijzondere, maar soms ook een intens zware tijd. Met je baby ervaar je de meest zoete momenten, maar slaap je ook het minst. Dit is waarom de babyfase de leukste is, maar soms ook niet.

Kun jij je erin vinden?

De babyfase: een roze wolk

Dit zijn de grote voordelen van de babyfase.

Knuffelen

Misschien lijkt het nu nog dat je baby wel erg aan jou geplakt zit, maar het eindeloze knuffelen met je baby is stiekem ook wel één van de leukste dingen aan de babyfase. Je baby doet het waarschijnlijk net zo graag of nog liever dan jij, dus geniet daar vooral van. Voordat je het weet kunnen ze lopen en zijn ze veel te druk bezig om de hele dag door jou opgepakt te worden.

De geuren

Wordt jij als moeder ook helemaal high bij het ruiken aan het hoofdje van je baby? Dan ben je niet de enige. Iedere baby heeft zijn eigen typische babygeur, die trouwens door de natuur gemaakt is om moeder aan baby te laten hechten. Uren kun je snuffelen aan dat lieve nekje. En stiekem ruikt dat onschuldige poepluiertje van alle melk die je baby drinkt ook best lekker (dat wordt wel anders als je baby begint aan vast voedsel).

Non-verbaal communiceren

Tijdens de babyfase leer je je baby echt kennen, zonder woorden. Je móet wel in tune komen met wat je baby wilt zeggen met zijn huiltjes, de blik in zijn ogen en zijn gezichtsuitdrukkingen: het is de enige manier om te weten wat je baby nodig heeft. Deze aandacht die je voor je baby en zijn uitdrukkingen hebt, zorgt weer dat jullie band een sterke basis krijgt.

Vermaak is simpel

Een baby heeft nog niet zo veel nodig om vermaakt te worden. Gewoon met jou chillen op bed, even in de wipstoel of op het speelkleed: het kost allemaal nog niet zo veel moeite als de uitstapjes naar de speeltuin straks.

Dutjes

Baby’s houden van dutten. En voor jou is het ook erg fijn om deze momentjes op de dag te pakken om zelf uit te rusten, of iets aan het huishouden te doen.

Minder leuk aan de babytijd

De babytijd is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, en wel om deze redenen.

Het slaaptekort

Veruit het grootste nadeel van de babytijd voor de meeste ouders: de slapeloze nachten. Dat is gewoon echt even bikkelen. Niks leuks aan, dat constante wakker worden en opstaan voor voedingen of om te kijken of je baby nog ademt. Hou vol: met de tijd wordt het echt beter.

Compleet afhankelijk

Van de ene kant is het leuk dat je baby helemaal aan jou geplakt zit, maar het kan ook best heftig zijn dat er een mini mensje compleet afhankelijk van jou is. Ze hebben je honderd procent nodig om te kunnen overleven, en dat vergt veel. Probeer er vooral het mooie van in te zien, want snel genoeg zal je kind het merendeel van de dag geen interesse meer in je hebben.

Het huilen

Baby’s gebruiken huiltjes om álles te communiceren. Je raakt er een beetje aan gewend, maar toch is het fijner wanneer je kind eenmaal kan zeggen wat hij wil, in plaats van dat gehuil.

Sjouwen met baby en spullen

De deur uit met de baby? Grote kans dat je je baby in een draagzak zet, en bovenal een mega luiertas meeneemt. Een hoop gesjouw dus. Het lijkt soms wel een complete volksverhuizing. Helemaal niet erg wanneer je kind lopend mee kan en je geen mega-luiertas meer hoeft mee te nemen.

Constante vragen en zorgen

Omdat je baby nog niet kan zeggen wat hem dwarszit is de kans groot dat je je vaak afvraagt of je baby zich wel goed voelt, gezond is, goed groeit, genoeg eet, blij is en ga maar door.

Heeft jouw baby vaak een huiluurtje? Probeer deze tips eens.

Dit is waarom je je baby geen extra water moet geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme